Prostreno.cz

Spolehlivé přírodní prostředky pro sražení horečky

Spálili jste se na slunci a kromě podrážděné a bolavé pokožky bojujete i s horkostí? Ulevující spásu představuje meduňka, máta nebo cibule!

Že horečka, která bývá spojována s chřipkou a virózou, vás v létě těžko postihne? Takhle to úplně není. Co když se na slunci trochu „zapomenete“, u čehož navíc podceníte i použití opalovacího krému? Pak se s největší pravděpodobností pořádně spálíte. A hádejte, co asi bude ukazovat teploměr?

Když má odpočinek následky

Spálení sluncem, jemuž se odborně říká dermatitis solaris, by se dalo jednoduše charakterizovat jako neinfekční zánět kůže. Projevuje se zarudnutím, tvorbou svědivých puchýřů, zimnicí, bolestmi hlavy, zrychleným tepem, celkovou slabostí a v neposlední řadě také horkostí. „Tělo při horečce neztrácí svou schopnost regulovat tělesnou teplotu, jednoduše ji nastaví na vyšší hodnotu,“ vysvětluje newyorská praktická lékařka Nita Parikh s tím, že za mírnou horečku lze považovat 37,7 °C. Jak ji ale srazit? Jde to i bez farmaceutických medikamentů!

Meduňka jako první pomoc

Meduňka se obecně považuje za výborný uspávací prostředek. Výhod má ale samozřejmě víc. Ještě jste neslyšeli o tom, že snižuje teplotu a působí proti virům? Zároveň pomáhá na střevní potíže a tlumí bolesti hlavy. Bylinka, kterou do Evropy, konkrétně Španělska, přivezli Arabové už v 7. století, také podporuje správnou činnost oběhové soustavy, zatímco funguje jako silný antioxidant a harmonizátor hormonální rovnováhy.

Ani máta vás nenechá na holičkách

Vzhledem k ochlazujícím vlastnostem, kterými máta vyniká, bývá na uvedenou svízel vřele doporučována. Nutno podotknout, že stejně jako v případě výše zmíněné meduňky lze čaj z ní zhotovený popíjet i ledově vychlazený. Mátový životabudič posiluje také nervovou soustavu, přičemž působí proti zánětům. A to se při spáleninách od slunce hodí dvojnásob.

Ulevte si cibulí

Je snad cibule jen obyčejná zelenina, která najde uplatnění leda tak v kuchyni? S tím by zřejmě nesouhlasili lidoví léčitelé ani odborníci. Vítaných schopností má mnoho, a to včetně snížení horečky. Stačí si její čerstvé nakrájené plátky přiložit na chodidla, zafixovat je a vklouznout do ponožek. Úleva se dostaví co nevidět!

Zdroje: prevention.com, theguardian.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat