Prostreno.cz

Nachlazení a únava: Jak přežít letošní podzim bez následků?

Podzim je náročné období – člověk by se nejraději zachumlal do peřin a už z nich nevylezl. Chybí nám energie, jsme pořád unavení, nehýbeme se, zato jíme a přibíráme na váze. Zkusme se letos z tohoto koloběhu vymanit!

Samozřejmě bychom v první řadě měli přehodnotit náš životní styl – jídelníčkem počínaje a pohybovými aktivitami konče. Pokud však nemáte na tak závažnou změnu dostatek energie (i když přemýšlejte o tom – opravdu by to bylo tak těžké?), zkuste některý z následujících tipů (a nejlépe všechny).

1. Šálek kávy pomáhá

Káva byla dlouhá léta na jakési černé listině mezi odborníky na výživu. Tento názor se však v poslední době docela výrazně mění a svět objevuje zdravotní výhody kávy. Nejenže dodá při únavě a nesoustředěnosti potřebnou energii, ale má i dlouhodobější (a z hlediska zdraví zajímavější) účinky. Tak například podle řady studií snižuje riziko deprese, rakoviny kůže, ale i mozkové mrtvice. Kromě toho dokáže nastartovat metabolismus. Ne že byste se měli kávou živit, nic se nesmí přehánět, ale nějaký ten šálek si klidně dopřejte. Ovšem pozor, nepijte tento nápoj před spaním – u některých citlivějších osob se může stát, že budou půlku noci civět do stropu, protože se jim prostě „nebudou chtít zavřít oči“…

2. Chytrá svačinka

Svačiny spousta z nás stále podceňuje. Buď nesvačíme vůbec (takže máme celé odpoledne hlad a po příchodu domů spořádáme vše, co nám přijde do cesty – a kila přibývají), nebo si „ulovíme“ bagetu/čokoládovou tyčinku/sušenky/chipsy v automatu (hlad sice nemáme, večeře tolik nesníme, ale díky té spoustě kalorií kila přibývají i v tomhle případě). Ideální svačinka by nás měla nejen zasytit, ale dodat nám i energii, zatočit s únavou a otupělostí a ještě našemu tělu zaručit nějaké ty živiny. Takže po čem sáhnout? Dopřejte si třeba jogurt – nízkotučný a bez přidaného cukru (mimochodem, kupte si opravdu jogurt, ne všelijaké náhražky, jichž jsou plné regály). Do něho nakrájejte ovoce (vytvoříte mnohem zdravější a mnohem méně kalorickou variantu ovocného jogurtu z obchodu) a přidejte hrst drcených oříšků. Dodáte svému tělu kvalitní proteiny, vitaminy, minerály, aminokyseliny apod. Nebude vám hrozit vlčí hlad ani bezdůvodné přibývání na váze.

3. Na zdraví!

Ačkoli je v tomhle ohledu odborná obec stále trochu rozdělená na dva tábory, pravdou je, že jisté zdravotní benefity nám může zajistit i alkoholický nápoj, konkrétně červené víno. A co je na něm tak úžasné (kromě chuti, samozřejmě)? Tak například zahřeje, což je na podzim příjemná záležitost. Ale především snižuje „zlý“ HDL cholesterol, pozitivně působí na naše srdce a cévy, snižuje riziko ucpání cév a podporuje činnost mozku. A jeden z výzkumů dokonce tvrdí, že ženy, jež si červené víno dopřávají, jsou štíhlejší. Ovšem pozor! Rozhodně výše napsané neznamená, že bychom měli pít jak duhy! Maximální množství, jež bychom si měli dopřát, je jedna sklenka vína denně.

4. Druhá večeře?

Spousta z nás hřeší tím, že si ještě po večeři dopřává nejrůznější laskominky (a ruku na srdce – nejsou to většinou zrovna potraviny, které by byly nízkokalorické nebo zdravé…). Jak si tedy poradit s těmito nejrůznějšími chutěmi před spaním? Ideální je dopřát si něco lehkého a zdravého. Třeba banán. Je lehce stravitelný (takže nebudete mít pocit těžkého žaludku, který často narušuje usínání), dodá vitaminy a minerály a ještě nasytí. K tomu všemu je tu ještě jedna výhoda, již nabízí – hořčík a zinek, jež banány obsahují, napomáhají relaxaci svalů. Přes noc si tak vaše tělo opravdu odpočine.

5. Pryč s elektronikou

Nejlepším prostředkem boje s únavou je samozřejmě kvalitní spánek. A ten narušuje řada věcí – mimo jiné i elektronika. Ano, včetně mobilního telefonu, počítače a televize. Produkují totiž druh světla, který narušuje produkci pro spánek tolik důležitého hormonu melatoninu. Takže přibližně půl hodiny před tím, než se odeberete do postele, všechno vypněte. Nekoukejte se z peřin na televizi, nepracujte na notebooku, nesmskujte. Platí totiž jedno základní pravidlo – ložnice je jen a pouze na spaní (a milování, samozřejmě)!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat