Prostreno.cz

Dneska nemůžu jít běhat, protože… Stop výmluvám

Znáte to – dáte si předsevzetí, že od pondělka/začátku měsíce/příštího roku začnete běhat. A skutečně první týden poctivě obíháte blízké i vzdálené okolí svého bydliště. Jenže pak nějak polevíte. A máte k tomu vždycky „dobrý důvod“.

Jaké nejčastější důvody používáme, abychom si svou nechuť jít běhat omluvili? A proč ve skutečnosti nejsou tak relevantní, jak si myslíme?

Tak například výmluva, že…

… nemám ráno nebo večer (záleží, kdy běháme) dostatek času.

To je asi nejčastější důvod, proč namísto sportu (v tomto případě běhání) zvolíme buď ještě chvíli v peřinách, nebo posezení u televize. Ale jde jen o zvyk – jednak jít běhat neznamená přijít o hodinu času, který bychom mohli strávit jinak (půlhodinka úplně stačí, a tu vyšetří každý), jednak není tak složité přizpůsobit svůj rozvrh nově objevenému koníčku. Zvláště když není nijak náročný. Takže tuhle výmluvu rovnou škrtněte ze svého repertoáru – vydržte prvních pár dnů (týdnů) a uvidíte, že vám za chvíli ani nepřijde, že by vás běh časově nějak omezoval.

… už jsem na běh trochu stará.

Hloupost. Copak po vás někdo chce, abyste trhli rychlostní rekord v běhu na 1 kilometr nebo zvládli maraton? Kondiční běhání s věkem prostě nesouvisí. Navíc, běhání prospívá vašemu zdraví a prodlužuje život, takže na ně vlastně nikdy nemůžete být příliš staří. Samozřejmě musíte zpočátku přizpůsobovat tempo a intenzitu sportu své fyzické kondici (pokud si nejste jisti, zajděte na preventivní prohlídku – lékař odhalí, zda nemáte např. vysoký krevní tlak či jiný problém, který by vám v běhu bránil).

… nemůžu běhat, zrovna jsem „to“ dostala.

Menstruace není důvodem na několik dní v měsíci přestat s běháním. Naopak – některé studie dokazují, že právě pohyb může být pomocníkem proti menstruačním křečím. Nicméně pokud si nejste jistá, že se tato teorie vztahuje i na vás (a protože jsme každá individuální, stát se to může), zkuste jít v den „D“ běhat jen na 10 až 15 minut – jestliže se během této doby vaše potíže nezmírní, nebo se dokonce zhorší, pak se vraťte domů. Jinak si klidně dopřejte svou běžnou dávku běhu. Jinak není žádný důvod proč běhání v průběhu menstruace vynechat.

… venku není na běhání počasí.

Tohle je jedna z vůbec nejčastějších výmluv. Počasí nikdo z nás neovlivní. A bohužel, v našich zeměpisných šířkách není pořád příjemně. V létě bývá horko, v zimě mráz, na jaře a na podzim je sychravo. Co se dá dělat. Ovšem co ovlivnit můžeme, je oblečení. A i sportovní outfity se vyrábějí s ohledem na nejrůznější roční období. Samozřejmě se nedoporučuje běhat v extrémních výkyvech počasí (třeskuté mrazy nebo naopak horka k padnutí), ale jinak není problém přizpůsobit se jakémukoli podnebí. Takže se řádně vybavte, abyste mohli běhat prakticky kdykoli.

… zkoušela jsem to, ale bolí mě při běhu prsa.

Tohle zná spousta žen již od školy a bývá to poměrně častým důvodem, proč se příliš nevěnují pohybovým aktivitám – nepříjemné pocity v prsou. Nicméně to vypovídá pouze o jedné jediné věci. Je na čase pořídit si sportovní podprsenku s dostatečnou podporou ňader. Existují pro všechny velikosti prsou, takže si jistě vyberete. Vyplatí se do nějaké investovat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat