Prostreno.cz

Nedostatek vitaminu B12 může mít fatální následky

Vitamin B12 je pro člověka nepostradatelný. Má nezanedbatelný vliv na krvetvorbu a nervový systém a jeho nedostatek může mít i fatální následky. Víte, v jakých potravinách je ho dostatek?

Vitamin B12, známý také jako kobalamin, je takzvaný koenzym. To znamená, že je částí enzymu, který řídí reakce lidského těla. To ho potřebuje v denní dávce odhadem asi 4 mikrogramy, aby všechny funkce mohly fungovat bez problémů.

Protože se vitamin B12 vyskytuje především v potravinách živočišného původu, vykazují osoby, které se stravují vegansky, jeho nedostatek. Ten se projevuje únavou, poruchami soustředěnosti nebo depresivními náladami. Ovšem nedostatek se mnohdy projeví až z dlouhodobého hlediska, protože játra dokážou vitamin B12 uchovávat. Při dlouhodobém nedostatku může být následkem dokonce anémie. Abyste tomu předešli, je dobré zařadit potraviny s vitaminem B12 do svého jídelníčku.

Řasy

Vitamin B12 pochází téměř výhradně z potravin živočišného původu. V ovoci nebo zelenině ho najdeme ve sporech. Ale existuje jedna výjimka, které mohou využít i vegani – řeč je o řasách. Honosí se názvy jako spirulina, chlorela nebo nori. Ovšem jejich obsah vitaminu B12 může kolísat, proto vědci od jejich užívání odrazují.

Maso

Téměř všechny potraviny živočišného původu obsahují vitamin B12, ale především vnitřnosti jeho obsahem bodují. Důležité je ale dbát na správnou tepelnou úpravu – vařením, grilováním, pečením nebo dušením může dojít ke ztrátě více než 60 procent.

Camembert

Také mléčné výrobky dokážou potřebu vitaminu B12 dobře pokrýt. Špičkou mezi nimi je camembert.

Ementál

Nejenom camembert boduje svým obsahem vitaminem B12, také ementál s ním dokáže držet krok. Špatně na tom nejsou ani gorgonzola nebo gruyere.

Vejce

Také ve vaječném žloutku je velké množství vitaminu B12. jedním vejcem denně dokážete pokrýt většinu denní potřeby.

Mořské plody

Kromě masa a ryb jsou to také mořské plody, které dodají tělu vitamin B12. Nejlépe jsou na tom mušle, z ryb potom makrela, losos, sleď nebo tuňák.

Tvaroh

Tvaroh nebo čerstvý sýr obsahuje ve 100 gramech asi 0,9 mikrogramu vitaminu B12. Je to tak cenný zdroj vitaminu i pro ty, kteří se chtějí stravovat podle vegetariánských pravidel.

Zdroj: myself, eatthis.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat