Prostreno.cz

Potraviny na ochlazení během horkých dní

Jakmile v létě vystoupají teploty nad 30 stupňů, udělá vašemu tělu radost trocha osvěžení. A kromě skoku do bazénu, jezera nebo moře nebo chladivé lázně na nohy, se můžete ochladit i zevnitř – speciálními potravinami. A přitom to ne vždy je nutně zmrzlina.

V horkých letních dnech toužíme po osvěžení. Ve snaze, jakkoli se zchladit zkoušíme cokoli – studenou sprchu, zmrzlinu nebo chlazené nápoje. Ale existují i další, ne tak kalorické alternativy. Co jíst v horku?

Ananas

Tropické ovoce chutná sladce a obsahuje hodně vody – která osvěžuje. Kromě toho ho v létě můžete využít mnoha způsoby. Ať už jen tak, nebo nekrájený do jogurtu, jako šťávu, smoothie nebo ledový čaj.

Rajčata

Rajčata se z velké části skládají z vody a jejich konzumace tak může osvěžit. Hodí se jako svačinka na cesty nebo do báječného rajčatového salátu. A když ho zkombinujete s okurkou, vyděláte na tom hned dvakrát.

Vodní meloun

Stejně jako rajčata i melouny obsahují hodně tekutiny. Před jídlem ho uchovávejte v lednici, pak vás osvěží ještě víc. Vychutnat si ho můžete samotný, ale bude dobrý i v salátu nebo jako přísada výborného nápoje.

Máta

V mátě jsou éterické oleje, které mají chladicí účinky. Toho lze využít v horku a vodu nebo další nápoje mátou „okořenit“. Vyzkoušejte jako alternativu k normálnímu ledovému čaji ledový mátový čaj.

Citrusy

Kromě máty umějí také citrusy zajistit osvěžení navíc. Stačí si dát do vody pár plátků citronu, limetky nebo jiného citrusového ovoce podle chuti nebo stříknout pár kapek a chutný osvěžující nápoj bez kalorií je na světě.

Okurky

Okurky patří k potravinám s nejvyšším obsahem vody a tím vám zajistí toužebné ochlazení v horkých dnech.

Mléčné výrobky

Podmáslí, kefír, jogurt a tvaroh osvěžují při horkých teplotách také. K tomu patří i koktejly – jednoduše rozmixujte libovolný mléčný nápoj s ovocem.

Jahody

Hlavní sezona oblíbených jahod je v červnu a červenci. V té době vám zajistí také díky vysokému obsahu vody ochlazení v horkých letních dnech.

Broskve a nektarinky

Také nektarinky a broskve patří k ovoci s vysokým podílem vody, a hodí se tak proto perfektně jako jídlo v horku.

Řapíkatý celer

I řapíkatý celer obsahuje hodně vody. Pokud ho máte rádi, klidně si ho dejte samotný nebo vyzkoušejte osvěžující jogurtový dip. I jako zelené smoothie se řapíkatý celer hodí skvěle.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat