Prostreno.cz

Malý hrášek je velkým pomocníkem s hubnutím

Hrách je luštěnina původem ze Středomoří. V Čechách patří k nejstarším doloženým pěstovaným rostlinám, které se těší velké oblibě. Proč se mu vyhýbají ti, co hubnou, a jak vlastně tělesnou hmotnost reguluje?

Zelenina je zdravá, na tom se nic nemění. Ale ti, kdo usilují o snížení tělesné hmotnosti, dávají si pozor na velikost porcí i druh zeleniny. Strašákem je totiž vysoký obsah sacharidů, jež jsou k mání zvlášť v kukuřici, bramborách, tykvi a hrachu. Na druhou stranu nic není tak horké, jak se zdá. Pokud jde zrovna o hrášek, tak ta kulovitá zelená semena pocházející z lusků rostliny Pisum sativum jsou zdravým doplňkem jakéhokoli jídla – od salátů po polévky. A s hubnutím dokonce i mohou pomoci!

Důvod, proč je hrášek kamarád

Hrášek, jednoletá, popínavá rostlina, která kvete od dubna do října, je bohatý na vitaminy, minerály (jmenovitě třeba vitamin A, vitamin C, železo, vitamin B-6 a hořčík), makroživiny a vlákninu (na jeden šálek přijde asi 7 gramů). Právě vláknina má spoustu předností, třeba prodloužení pocitu sytosti.

Další složkou, která tenhle slastný pocit vyvolává, je bílkovina. V překladu řečeno, bílkoviny stimulují uvolňování hormonů, které snižují chuť k jídlu. Protein tělo potřebuje i k budování svalů, pro opravu buněk i tvorbu hormonů a neurotransmiterů. Dobrou zprávou je také to, že hrášek tělu dodává antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Důležité je však jeho množství.

Porce, která neohrožuje linii

Co se týče snižování tělesné hmotnosti, nemělo by se to s porcemi přehánět. Stačí asi půl šálku zeleného hrášku denně. Výzkumy pak ukazují, že stravovací režimy, do nichž je toto množství hrášku zařazeno, oproti jiným dietním plánům vedou k většímu úbytku a dokonce i udržení hmotnosti. A nelze nezmínit ani další zdravotní benefity.

Zelený hrášek reguluje trávení, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Je však třeba počítat s tím, že obvykle vyvolává nadýmání. Takový účinek může nastat v důsledku fermentovatelných oligo-, di- monosacharidů a polyolů. Jedná se o skupinu sacharidů, které unikají trávení a poté procházejí procesem fermentace ve střevech.

Ideální úprava

Další složkou, která přispívá k problémům s nadýmáním, jsou lektiny, tedy specifické proteiny, jež na sebe váží cukry. Řešením je hrách namočit (tím se sníží i obsah kyseliny fytové, jejíž nadbytek vede k nedostatku minerálních látek a jejich špatnému vstřebávání), fermentovat nebo naklíčit.

Zdroje: eatthis.com, betterme.world, Wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat