Prostreno.cz

Nadměrný příjem cukru způsobuje Alzheimerovu chorobu

Dobroty plné rafinovaného cukru? Ano, možná jsou dobré na chuť, ale jejich konzumace se mozku dokáže pěkně vymstít. Co mají sušenky, koláčky a čokolády společného s Alzheimerovou chorobou?

Na Alzheimerovu chorobu se v posledních letech začalo pohlížet jako na skutečný globální problém. Uvádí se, že v Anglii a Walesu je jednou z hlavních příčin úmrtí, podobná situace je také v Americe. V České republice jsou statistiky trochu milosrdnější, ale ne zase o tolik, protože u nás je Alzheimerova choroba „až“ šestým smrtelným onemocněním. Podle hrubých odhadů jí trpí něco kolem půl milionu našinců, což je o 27 procent více než v minulém desetiletí. Co za ni může? Vypadá to, že kromě jiných faktorů i cukřenka!

Bílé zlo, které si nebere servítky 

Mnoho zdravotních komplikací moderní doby, a to včetně rakoviny a diabetu, má podle lékařů metabolickou složku. To znamená, že je za ně metabolismus částečně zodpovědný. Nedávno se ukázalo, že ani Alzheimerova choroba není výjimkou. Tato forma demence vede k progresivní ztrátě neuronů, tedy mozkových buněk i jejich synapsí, což jsou spojení mezi nimi. Nevyhnutelným výsledkem je pak kognitivní pokles, jenž se časem prohlubuje a zhoršuje. Příčin vzniku je prozatím identifikováno 36, a to včetně sladidla, které se nějak hodně zneužívá.

Méně cukru rovná se lepší zdraví

„Nadměrné dávky cukru i vysoké hladiny inzulinu jsou dva největší a nejrizikovější faktory Alzheimerovy choroby, protože podporují hromadění abnormálních proteinů v mozku, které snižují jeho funkce. Tato souvislost je dalším důvodem, proč si příjem sladidel ve stravě hlídat trochu zodpovědněji,“ vysvětluje lékař Omar Kassaar z britské University of Bath. Zároveň dodává, že celosvětově žije s Alzheimerovou chorobou 50 milionů lidí, ovšem předpokládá se, že jejich počet do roku 2050 vzroste na 125 milionů. A má to prý co dělat s tím, že lidé dnes sladí víc, než je únosné. Netýká se to náhodou i vás?

Zdroje: alternativemedicine.com, diabetes.co.uk, https://www.bath.ac.uk/announcements/sugars-tipping-point-link-to-alzheimers-disease-revealed/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat