Prostreno.cz

Při problémech s vysokým cholesterolem jezte ostružiny

Listy, kořeny i samotné plody ostružiníku kdysi dávno využívali již staří Římané a Řekové, pro které tohle drobné ovoce představovalo lék na hojení mnoha zdravotních stavů, od mírných infekcí až po jedovaté kousnutí. Víte ale, že pouhý jeden šálek ostružin denně krotí vysoký cholesterol?

Ostružina, která se nejčastěji sbírá v srpnu až září, má oproti malinám pevnější dužinu. Plody ostružiníku (Rubus fruticosus) obsahují vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík a vápník. Kromě toho, že skvěle, chutnají, posilují imunitu, vždyť jsou plné vitaminu C. (100 gramů dodá tělu 35 procent doporučené denní dávky „céčka“.) Ostružiny také zlepšují celkovou tělesnou kondici, dodávají energii a krotí negativní důsledky nachlazení. Tedy nejenom to.

Jak si prodloužit život?

Jejich nespornou výhodou je, že obsahují vlákninu. Na jeden šálek přijde více než 7,6 gramu. Zatímco vláknina je dobře známá pro svoje účinky na trávení a zažívání, málokdo ví, že její dostatek může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

Ve skutečnosti konzumace 25 gramů vlákniny denně, pokud jste žena, nebo 38 gramů vlákniny denně, pokud jste muž, špatný cholesterol krotí víc než významně. A to je jeden z hlavních důvodů, proč se na sběr ostružin vydat. Zvýšený cholesterol je totiž jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění. Podle statistik infarkt nebo mrtvice mají na svědomí více než polovinu úmrtí v České republice.

Přirozený detox

K dalším báječným vlastnostem tohoto drobného ovoce patří i přítomnost antioxidantů. Ostružiny nabízejí fenolové kyseliny, flavonoidy a flavonoly, jež působí proti škodlivým molekulám. Polyfenoly zároveň zlepšují kognitivní a motorické schopnosti. Chcete-li tedy podpořit fungování mozku, vydejte se na vlhčí místa, na kterých ostružiník často roste jako podrost vyšších stromů.

Urychlete hojení ran

Ostružiny jsou také vynikajícím zdrojem vitaminu K. Jedná se o nezbytnou živinu pro srážení krve, jež urychluje hojení ran, ovšem odborníci „káčko“ spojují i se zdravím kostí. A za zmínku stojí i další vitamin, protentokrát „áčko“. Vitamin A podporuje imunitní systém a na starosti má růst a údržbu zubů a kostí. Zároveň pečuje o zdraví pokožky a produkci pigmentů v sítnici oka. Je přítelem zraku. Na ostružinách je sympatický i nízký obsah cukru, takže neohrozí žádnou redukční dietu.

Zdroje: healthfitnessrevolution.com, wikipedia.org, medicalnewstoday.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat