Prostreno.cz

Tradiční přílohy ke svátečním jídlům

Přílohy jsou nedílnou součástí každého svátečního jídla a jejich chuť často rozhoduje o tom, jak si hosté pokrm zapamatují. Připravili jsme pro vás několik tipů a triků na tradiční sváteční přílohy, které si zamilujete. Houskové knedlíky a lokše jsou klasické recepty, které potěší každou slavnostní tabuli.

Kouzlo nadýchaných houskových knedlíků

Houskové knedlíky jsou středoevropskou klasikou, která se hodí k mnoha slavným pokrmům. Tajemstvím správně nadýchaných knedlíků je používat starší pečivo, ideálně běžné housky nebo rohlíky, které mají sušší texturu. Nakrájejte je na kostičky a nechte chvíli vyvětrat. 

Pro těsto smíchejte nakrájené pečivo s vlažným mlékem a vejci, přidejte špetku soli a prášek do pečiva. Důkladně promíchejte, ale nedrťte. Těsto je potřeba nechat alespoň půl hodiny odpočívat, aby se chutě promísily a pečivo natáhlo vlhkost. Poté vytvarujte válečky a vařte je pomalu ve vroucí vodě. Správně uvařené knedlíky poznáte podle toho, že jsou měkké a nadýchané, s lehkou strukturou.

Tradiční příprava lokšů

Lokše, tradiční bramborové placky, jsou další výbornou volbou pro sváteční stůl. Příprava začíná uvařením brambor ve slupce, které se následně oloupou a rozmačkají na hladkou hmotu. K bramborům přidejte mouku a špetku soli, abyste vytvořili pružné těsto. 

Těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte tenké placky. Lokše pečte na suché pánvi z obou stran, dokud nezískají zlatavý odstín. Po upečení je potřete rozpuštěným sádlem nebo máslem, což plackám dodá neodolatelnou chuť. Lokše se skvěle hodí například k pečené kachně nebo huse.

Obměny a variace

Obě přílohy nabízejí mnoho možností, jak je přizpůsobit svým chutím. Do houskových knedlíků můžete přidat bylinky nebo špetku muškátového květu pro jemnou aromatičnost. Lokše lze variovat přidáním cibulky nebo smažené slaniny do těsta pro výraznější chuťový zážitek.

Sváteční přílohy nemusí být jen nudným doplňkem hlavního jídla. S těmito recepty se stanou hvězdami každé slavnostní tabule. Stačí jen trocha přípravy a vaše hosty čeká nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba