Prostreno.cz

Potraviny výživnější než multivitamin v tabletách

Vážně musíte kupovat „vitaminy v tabletách“, pod kterými se police lékáren doslova prohýbají? Vlastně ne. Možná by stačilo, kdybyste jedli více paprik a kapusty. Nebo dali šanci mořským řasám!

Aby tělo bylo zdravé, silné a schopné bojovat s různými nemocemi, potřebuje mít optimální hladinu důležitých živin. Převážná většina lidí však ani zdaleka nesplňuje jejich doporučené denní množství, proto se spoléhá na multivitaminové doplňky stravy. Ty jsou nejen poměrně drahé, ale začalo se mluvit i o tom, že mohou mít na organismus negativní vliv. Jak tuto situaci vyřešit? Zařaďte do jídelníčku potraviny, které mají všechno, co ke své fyzické i psychické kondici potřebujete. Konkrétně tyhle jsou výživnější než ty zmíněné multivitaminy!

Mořské řasy, zázrak přírody

Nori, wakame nebo kombu. To jsou jen některé druhy mořských řas, před jejichž nutričním profilem smekají pomyslný klobouk i odborníci. Obsahují totiž požehnanou dávku bílkovin, antioxidantů, aminokyselin a jódu, díky čemuž zabraňují poruchám štítné žlázy, vývojovým abnormalitám plodu v těhotenství, srdečním chorobám, osteoporóze, rakovině i degenerativním změnám mozku.

Hodně nabídne i podceňovaná kapusta  

Za málo peněz hodně muziky? I tak nějak by se dala ohodnotit kapusta. V jejím složení není nouze o vitaminy skupiny B, stejně jako o mangan, draslík, železo a měď. Tato opomíjená košťálová zelenina je spojována se skvěle fungujícím trávením, dobrou srážlivostí krve, pevnými kostmi, kvalitní pokožkou bez vrásek i brilantní pamětí a soustředěním.

Řekněte ano paprikám

Červená, žlutá, zelená nebo oranžová? Na konkrétní barvě zase tolik nesejde. Ať už si dopřejete jakoukoli papriku, máte postaráno o pěkně velký příděl “céčka”. Tento ve vodě rozpustný vitamin je naprosto nezbytnou sloučeninou, protože povzbuzuje obranyschopnost a předchází celé řadě zdravotních komplikací. Věděli jste, že papriky tlumí i stres, protože snižují úroveň kortizolu? Prospívají také zraku, posilují cévy, zpevňují vazivové tkáně a podporují krevní oběh.

Zdroje: 1mhealthtips.com, healthline.com, webmd.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat