Prostreno.cz

Obohaťte domácí lékárničku o všemocný jitrocel

Máte už letos nastřádané zásoby jitrocele? Tenhle přírodní lék je při akné, žaludečních problémech, kašli nebo zánětu doslova k nezaplacení. Rádi si na něj vzpomenete i po bodnutí hmyzem!

Jitrocel, který se dožívá až 12 let, je pro své mocné schopnosti známý již od nepaměti. Historické prameny dokládají, že byl využíván již v dobách starověkého Řecka a Říma, kdy byl uznávaným prostředkem při pokousání vzteklinou napadeným psem. V tomto období se mu začalo říkat heptapleuros, tedy sedmižeberný. Zda má tato rostlina skutečně sedm žeber? Podívejte se sami a uvidíte…

Kam pro něj?

Jitrocel úzkolistý neboli kopinatý zpravidla roste na loukách, v travnatých porostech, u cest a v příkopech. Hojně se vyskytuje také na polích, vlhkých loukách a v blízkosti venkovských domů. Chcete-li si ho nasbírat, máte čas až do září. Soustřeďte se na jeho listy. Ty byste si měli domů přinést dřív, než se objeví květní stvoly. Ať už tento malý poklad budete konzumovat čerstvý, vařený či sušený, těšit se můžete na tyto účinky.

Úleva nejen při respiračních obtížích

Je prokázáno, že zmíněná rostlina ulevuje při kašli, nachlazení, astmatu i chronické bronchitidě. Obsahuje i celou řadu sloučenin, a to včetně flavonoidů, terpenoidů, glykosidů a tříslovin, které snižují zánět, zlepšují trávení a urychlují hojení ran. Některé studie naznačují, že složení jitrocele zabraňuje růstu určitých rakovinných buněk a tlumí bolesti různého původu.

Kompletní detoxikace organismu

Uvedená bylina se možná tváří nenápadně, ale tím jen „klame tělem“. Bez ohledu na způsob konzumace značně podporuje detoxikaci krve, plic a žaludku. Přispívá také k rozpouštění žlučníkových kamenů, přičemž zlepšuje funkce jater i ledvin. Dále pomáhá při stavech vyčerpání, neboť dodává energii.

Spása při akné i po hmyzím bodnutí

Pokud vás při pobytu venku něco „kousne“, je dobré mít po ruce jitrocelové listy. Přikládají-li se jako obklad přímo na zasažené místo, zabraňují infekcím a snižují otoky. Zevní použití jitrocele se doporučuje i při akné, bércových vředech a vyrážkách. Ale přijde vhod i tehdy, potřebujete-li zastavit krvácení.

Zdroje: kaiserpermanente.org, healthline.com, wikipedia.org





Celkem 3 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat