Prostreno.cz

Účinek kyseliny uhličité v potravinách

Kyseliny uhličité je v minerální vodě jen velmi malé množství, protože už při otevírání láhve většina unikne. Mohou tedy nápoje s její přítomností mít na člověka vůbec nějaký vliv?

V sodovce nebo limonádách kyselina uhličitá téměř není. Ta totiž vzniká, když se oxid uhličitý naváže na vodu. Čistá kyselina uhličitá má pH hodnotu 4, voda s oxidem uhličitým má asi pH asi 6. Pomocí hodnoty pH se dá zjistit, jestli je nějaká substance kyselá nebo zásaditá. Lidská krev se pohybuje na hodnotě 7,35 do 7,45, v buňkách je 6,9. Tyto hodnoty jsou důležité, aby všechny tělesné funkce probíhaly bez problémů.

Škodí perlivá voda?

Mnoho lidí se obává, že kyselina uhličitá může negativně ovlivnit rovnováhu mezi zásaditou a kyselou hladinou. A ačkoli má lehce kyselé pH, je její podíl v limonádách, sodovkách nebo jiných sycených nápojích velmi nízký. Při otevření lahve unikne její větší část a zbytek se rozpadne v žaludku. K výraznějšímu překyselení organismu tedy přispívat nemůže.

Pomůže kyselina uhličitá se žaludečními obtížemi?

Žaludek sám o sobě má pH hodnotu 1,5 až 2, ale ani lidé, kteří často trpí na pálení žáhy, refluxem nebo překyseleným žaludkem se perlivé vody vzdávat nemusejí. A to platí jak pro tu kupovanou, tak pro doma vyráběnou.

Ovšem každý člověk reaguje na kyselinu uhličitou jinak. Pokud vás po vypití perlivé vody tlačí žaludek nebo trpíte nadýmáním, měli byste ji pít pouze po malých doušcích nebo ji raději vynechat úplně.

Zdroj: life line, ,healthline.com





Celkem 4 komentářů

Marie Ulrichova
18.08.2021
Božena Hvojnikova
17.08.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat