Prostreno.cz

L-Glutamin urychlí regeneraci a zlepší imunitu

Dříve se L-Glutamin používal zejména v lékařství především pro léčbu závažných popálenin, urychlení regenerace po těžkých po úrazech, transplantacích kostní dřeně, komplikacích spojených s onemocněním HIV / AIDS, nebo po ozařování a chemoterapii apod. Časem se však jeho využití posunulo směrem ke sportu, zejména kulturistice.

L-Glutamin je jednou z 23 neesenciálních aminokyselin a zároveň nejhojnější volnou aminokyselinou v těle (pozn. aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin). Kromě jeho využití při regeneraci po náročné fyzické aktivitě (např. tréninku ve fitku) oceníte L-Glutamin především pro jeho pozitivní vliv na celkovou imunitu těla a trávicí systém (především ve střevech) a další pozitivní účinky na důležité procesy v organismu.

Zlepšení regenerace i imunity

Vyčerpávající cvičení, nemoci, hladovění nebo extrémní kalorický deficit, rychlý růst a další případy extrémního fyziologického stresu – to vše snižuje odolnost organismu a oslabuje imunitní systém. Stejně jako dlouhodobý psychický stres, díky kterému je na imunitní systém vyvíjen větší tlak a tělo se stává náchylnějším k nemocem. Při tak výrazném zatížení imunitní systém (a nejen on) vyžaduje větší dávky glutaminu a bere jej ze svalů. Během intenzivního tréninku jsou hladiny glutaminu ve vašem těle tedy značně vyčerpány, což snižuje sílu, vytrvalost a prodlužuje dobu potřebnou pro regeneraci.

Proti úbytku svalové hmoty

Při nedostatečném množství L-Glutaminu ve svalových buňkách se zpomaluje celková regenerace organismu a snižuje se imunita. Doplňování této aminokyseliny proto zabraňuje úbytku svalové hmoty, a to jak při náročné fyzické aktivitě nebo dietách, tak i po závažných zraněních, kde napomáhá s regenerací svalové hmoty a tkání, a dokáže výrazně zkrátit rekonvalescenční období po operacích. Při pravidelném podávání potřebného množství glutaminu dochází k růstu objemu svalových buněk a výrazně se urychluje regenerace.

Přirozený výskyt glutaminu

Glutamin se přirozeně nachází v různých potravinách, ale přesný obsah glutaminu v konkrétních potravinách bohužel nebyl studován. Odhaduje se, že typická strava obsahuje 3 až 6 gramů denně, ale to se může lišit podle vaší konkrétní stravy.

Největší množství se nachází samozřejmě v živočišných produktech, díky jejich vysokému obsahu bílkovin.

Na základě studie, která použila pokročilé laboratorní techniky k určení, kolik L-Glutaminu se nachází v různých potravinách, se dají přibližně odhadnout procenta bílkovin tvořených L-Glutaminem následovně:

Vejce: 4,4 % (0,6 g na 100 g vajec)

Hovězí maso: 4,8 % (1,2 g na 100 g hovězího masa)

Odstředěné mléko: 8,1 % (0,3 g na 100 g mléka)

Tofu: 9,1 % (0,6 g na 100 g tofu)

Bílá rýže: 11,1 % (0,3 g na 100 g rýže)

Celkově lze říci, že pokud se zaměříte na celkový dostatek bílkovin ve vaší stravě, je to nejjednodušší způsob, jak potenciálně zvýšit množství glutaminu, které konzumujete.

Doplňky stravy

Optimální příjem je (stejně jako u většiny suplementů) individuální.

L-Glutamin můžete zakoupit v podobě kapslí nebo čistého prášku, který pak dávkujete pomocí odměrky a rozmícháte ve sklenici vody.

Denní dávka se může pohybovat v rozmezí 5–20 g, v případě kulturistů může být tato dávka i vyšší. Ideální je denní dávku rozložit do dvou, a to následovně:

5 g ráno nalačno před snídaní a 5 g večer před spaním. Pokud máte náročný trénink nebo jinou fyzickou aktivitu, po které se potřebujete dostatečně zregenerovat, užijte L-Glutamin rovněž po ukončení tréninku, jako podporu regenerace.

Zatím nebyly s jistotou prokázány žádné nežádoucí účinky spojené s nadměrnou suplementací L-Glutaminu, ale je opravdu zbytečné to nějak přehánět.

Zdroje: healthline.com, kulturistika.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat