Prostreno.cz

Energetické drinky lidem neuvěřitelně moc škodí

Srpen je ve znamení energy drinků, které v tomto letním měsíci slaví svůj mezinárodní den. I když jde o vyhledávanou tekutou vzpruhu, rizika s ní spojená si za rámeček opravdu nedáte.

Proč se energetické nápoje pijí, to je jasně dané. Mají zvýšit bdělost, koncentraci a soustředění, přičemž zbavují únavy. Lidé je začali kupovat tak moc, až jim byl v roce 2011 přidělen i mezinárodní den. Ten vždy připadá na 15. srpna, a jeho smyslem je jediné – abychom tyto nápoje konzumovali ještě víc. Naše zdraví tím ale může hodně utrpět.

Doktore, pomoc. Není mi dobře!

Pravda je taková, že se spotřebě energetických nápojů jen ve Spojených státech dává za vinu až 20 tisíc návštěv lékařské pohotovosti ročně. Ne, opravdu to nevypadá, že by tohle občerstvení bylo kdovíjak prospěšné. Proč mu odborníci ani výživoví poradci nemohou přijít na jméno? A v čem vězí jeho největší rizika?

Hrozba nejen pro srdce

„Energetické nápoje mají nepříznivé zdravotní účinky, jako je například zvýšení srdečního tepu i krevního tlaku. Osoby, které si je dávají pravidelně a v nadměrných dávkách, mohou mít srdeční arytmii, arteriální hypertenzi, bolesti hlavy nebo úzkosti,“ nebere si servítky americká registrovaná dietoložka Lauren Popeck. Ta poukazuje na to, že jedincům se srdečním onemocněním po jejich požití hrozí zvýšená pravděpodobnost předčasného úmrtí. Až tak je situace vážná!

Ta záležitost s cukrem

Bez ohledu na konkrétní značku zmíněného povzbuzujícího drinku se v něm kromě kofeinu, aromatických přísad, konzervantů a barviv skrývá také cukr, hodně cukru. Když si dopřejete hned dva za jediný den, doporučovanou dávku tohoto sladidla mnohonásobně překročíte. Tedy alespoň podle jmenované dietoložky, která varuje, že se nadbytek cukru dává do souvislosti s řadou chronických stavů, jako je například rakovina, cukrovka nebo deprese. Nemluvě o tom, že tím neprospějete ani svým tělesným proporcím, takže si můžete „pořídit“ i nadváhu či dokonce obezitu. Aby toho nebylo málo, energy nápoje podle některých odborníků škodí také zubní sklovině a trávení.

Zdroje: insider.com, sutterhealth.org, orlandohealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat