Prostreno.cz

I zdravá aloe vera může mít nežádoucí účinky

Nejen těhotné ženy by od aloe měly dát ruce pryč. Zdá se, že není příliš vhodná ani pro jedince s cukrovkou, srdečním onemocněním a ledvinovými obtížemi!

Rostlina aloe vera, které se někdy říká konvalinka pouště, pochází ze Súdánu. Do středomořského regionu se dostala díky starověkým civilizacím, jež ji využívaly k léčbě ran a proti padání vlasů. O jejích mimořádných vlastnostech moc dobře věděla i egyptská královna Kleopatra, stejně jako mořeplavec Kryštof Kolumbus. I pro vědce je tato sukulentní květina svým způsobem mimořádná! Pořád to ale ještě neznamená, že je vhodná úplně pro všechny.

Vnější aplikace? Ta je v pořádku

Četné vědecké výzkumy potvrzují, že gel z této pouštní ozdoby pomáhá při lupence, pomalém růstu vlasů, lupech a akné. Přínosný je také v případě lehkých popálenin a odřenin, neboť urychluje hojení. Uplatní se i při oparech, křečových žilách a bércových vředech. Zároveň zpomaluje tvorbu vrásek a celkově zlepšuje kvalitu pokožky. Jak je to s jeho přímou konzumací?

Rizika, o kterých se dlouho nevědělo

Objevují se názory, že mazlavý obsah zelených šlahounů pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, reguluje cholesterol a zastavuje pálení žáhy. Podle příznivců alternativní medicíny rovněž ulevuje od nadýmání a podporuje chod trávení. Ostatně, není to tak dávno, co byl běžnou součástí volně prodejných léků na zácpu. Jenže! Potom americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) tyto produkty zakázal. Proč? Ukázalo se totiž, že gel z aloe může mít i nepříznivé účinky a příliš si nerozumí ani s některými léky, které lidé užívají.

Těhotné a cukrovkáři, pozor!

Vyšší a dlouhodobé dávky aloe prý způsobují břišní křeče a průjem, kvůli čemuž se hladina elektrolytů v organismu vychýlí z rovnováhy. Perorální podávání se nedoporučuje ani jedincům, kteří mají ledvinové potíže, srdeční onemocnění nebo hemoroidy. Některé studie naznačují, že tento prostředek blokuje účinky farmaceutických medikamentů na diabetes. Kombinovat by se neměl také s lékořicí, projímadly a steroidy. Zvláštní varování platí pro těhotné ženy, protože gel z aloe přispívá k prokrvení pánevních orgánů, přičemž může zapříčinit krvácení a vyvolat předčasné kontrakce dělohy.

Zdroje: webmd.com, rxlist.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat