Prostreno.cz

Bobkový list je neuvěřitelně užitečným kořením

Bobkový list rozhodně není obyčejná kuchyňská přísada. Ještě jste neslyšeli, že zastavuje záněty, žaludeční nevolnost, migrénu i tvorbu lupů? Stejně úspěšně snižuje riziko rakoviny a srdečních chorob!

Bobkový list je vlastně sušený list vavřínu vznešeného. A stejně vznešená je i jeho historie. Tento statný strom je již od dob starověku znakem vítězství. V jeho posvátnost věřili hlavně Řekové, kteří koruny tvořené z vavřínu dávali válečným hrdinům, zasloužilým umělcům i císařům. Pro Římany bylo toto koření zase symbolem moudrosti, míru a ochrany. Jaký vztah k němu máte vy? Pokud ho s velkou chutí přidáváte do omáček, luštěnin a masových jídel, děláte jen dobře. Budete mít postaráno o tato skvělá pozitiva!

Už žádné žaludeční trable

Bobkový list má velice silný účinek na gastrointestinální systém. Jeho detoxikační složky snižují toxicitu těla, zatímco zmírňují nevolnost, nadýmání i pálení žáhy. Odborníci upozorňují i na to, že tato voňavá medicína ulevuje při syndromu dráždivého tračníku i celikii.

Konec zánětů

Mezi velké a důležité přednosti zmíněného ochucovadla patří i jeho protizánětlivé působení. Hlavní zásluhu na tom má obsažený fytonutrient zvaný parthenolid, který také poskytuje úlevu bolavým kloubům postiženým revmatoidní artitidou. Podle závěrů četných studií s průkaznými daty funguje takřka okamžitě po konzumaci, což z něj dělá naprosto nepostradatelnou součást domácí lékárničky. V jakých dalších případech tato ingredience pomáhá?

Rozluč se, otravná migréno!

Mnoho renomovaných odborníků přísahá, že bobkový list zastavuje také migrénu, zatímco jeho organické sloučeniny posilují srdce, regulují škodlivý cholesterol a omezují pravděpodobnost rakoviny. Dlužno dodat, že do souvislosti se dávají i s dobrou náladou a optimismem, neboť krotí stresový hormon kortizol. Pokud si bobkovým výluhem budete pravidelně oplachovat vlasy po běžném mytí, můžete se těšit na svižný růst a ukončenou tvorbu lupů.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat