Prostreno.cz

Šetrná přírodní antibiotika, která bakterie doslova vyzmizíkují

Když se řekne slovo „antibiotikum“, mnohým hrůzou vstávají vlasy na hlavě. Představují si totiž pilulky z blistru, které jim předepíše lékař. Jenže ono není antibiotikum jako antibiotikum. To přírodní je k tělu šetrné a přitom nic neztrácí ze své účinnosti!

Antibiotika, která se běžně používají k léčbě bakteriálních infekcí, mají mnoho vedlejších účinků. Traduje se o nich, že poškozují orgány, konkrétně třeba játra a ledviny. Proto lidé hledají přírodní alternativy těchto léků, a to mezi potravinami a bylinkami. Které dobroty zmírňují zánět a podporují imunitu?

Zázvor

Aktivní složky zázvoru, ke kterým patří gingerol, terpenoidy, cytokiny i silné flavonoidy, jsou zodpovědné za mnoho přírodních protizánětlivých účinků. Zázvor má velký potenciál při léčbě mnoha mikrobiálních chorob, kupříkladu E. coli. Pokud to jde, jezte ho syrový. Něco přidejte do salátů a polévek, pijte zázvorový čaj.

Oreganový olej

Oregano je populární bylinka, o které si lidí myslí, že se používá jen jako koření ke zlepšení chuti. Pravda je taková, že oregano má silné antibakteriální a antifungální sloučeniny karvakrol a tymol. Ty bojují s několika kmeny bakterií, přičemž některé z nich jsou dokonce odolné vůči antibiotikům. Užívejte ho ve formě oleje. Stačí rozmíchat jednu až dvě kapky ve vodě a vypít. Délka kúry je pak maximálně dva týdny.

Cibule a česnek

Cibule a česnek obsahují alicin a flavonoidy, které vykazují úžasné antibiotické působení. Účinky alicinu jsou však velmi krátkodobé, jedná se o pár minut, proto je nutné spolknout cibuli i česnek krátce po jejich nakrojení. A pochopitelně, že v syrovém stavu. Tepelná úprava prospěšné látky likviduje. Po konzumaci v případě potřeby vypijte sklenici vody a pachuť v ústech zlikvidujte díky přežvykování hřebíčku.

Lichořeřišnice větší

Lichořeřišnice je silné přírodní antibiotikum, jež se uplatňuje hlavně při zánětech močového měchýře a močových cest. Posiluje obranyschopnost organismus a jeho odolnost vůči virům a bakteriím. Nejčastěji se užívá ve formě tinktury.

Třapatka nachová

Ani třapatka nachová se doma neztratí.  Její schopnost potlačit a léčit infekce virové i bakteriální jsou legendární, jenže ona nic nedá zadarmo ani plísním. K dostání je v kapslích, jako extrakt, tinktura, mast, krém nebo čaj. V sušené formě ale již není tak účinná. Ideální je, pokud se nasadí ihned při prvních příznacích onemocnění a v krátkých intervalech, to znamená po několika hodinách.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8067816/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5869711/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat