Prostreno.cz

Potraviny navozující sladký spánek

V posteli se převalujete ze strany na stranu, v hlavě máte asi tak milion různých myšlenek, které vám nedovolují usnout. Na hodiny se radši ani dívat nechcete, to vás ještě víc rozrušuje. Tenhle scénář se opakuje noc co noc? Nedovolte, aby se z vás stala chodící zombie, v krabičce noste důmyslně chytrou svačinu!

Spánek je základ všeho. Snižuje stres, pomáhá udržovat tělesnou hmotnost, redukuje riziko vážných zdravotních problémů, jako je cukrovka a srdeční choroby, zároveň zlepšuje náladu, posiluje kognitivní funkce a libido. Není-li dostatečný, tělo chátrá, stejně jako mysl. Co jíst, aby mu organismus „přišel na chuť“?

Fazole a artyčoky

Quinoa, obilné otruby, fazole, artyčoky, brambory či lněné semínko. Tyhle potraviny spojuje vyšší obsah vlákniny, která zabraňuje nárůstu krevního cukru, je snižuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Sem s nimi!

Kiwi

Exotické kiwi si dopřejte ve večerních hodinách. A to s čistým svědomím. Tchajwanská studie prokázala, že když sníte dva kusy hodinu před ulehnutím do postele, má spánek rychlejší nástup – a navíc je plnohodnotnější. To se děje díky serotoninu, folátu a vitaminům C a E.

Sójové výrobky

Tofu, miso a další. Sójové boby a sójové produkty mají prokazatelně vysoce pozitivní zdravotní účinky, jako je schopnost snižovat cholesterol a redukovat riziko srdečních onemocnění. Sójové potraviny jsou zároveň bohaté na isoflavony, což jsou sloučeniny stimulující produkci serotoninu. (Serotonin je chemická látky v mozku, která ovlivňuje cyklus spánku a bdění.)

Mléčné výrobky

Jogurt, mléko, tvaroh či sýr. Mléčné výrobky patří ke známým zdrojům vápníku, jehož nedostatek ztěžuje usínání. Mezi rostlinné potraviny, které ho obsahují, patří i listová a brukvovitá zelenina (kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta, květák, mrkev, batáty), mandle a ořechy nebo chia a konopná semínka. Posypte jimi svůj oblíbený salát!

Ryby

Většina ryb, a to zejména lososů, halibutů a tuňáků, v sobě ukrývá vitamin B6, který je potřebný k výrobě hormonu melatoninu, jež kromě zlepšení spánkových návyků podporuje zdraví očí a působí proti sezonním depresím, tedy i podzimním splínům. Kdy jste rybu měli naposledy?

Třešeň a banán

Třešeň či třešňová šťáva je taktéž bohatá na melatonin. Pokud vypijete dvakrát denně dva šálky třešňového nektaru, váš spánek se prohloubí a zkvalitní. Vyměnit ho ale můžete za banány, o kterých je známo, že jsou bohaté na draslík a vitamin B6, jež také přispívá k výrobě uvedeného hormonu. Tak dobrou noc.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9859770/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230229/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat