Prostreno.cz

Melounový džus snižuje riziko rakoviny

Volné radikály všude, kam se podíváš. To je realita, která podporuje rozvoj onkologických onemocnění. Chcete se proti nim bránit? Pijte melounový džus! Ten vám navíc vylepší i trávení a zrak.

Melounová sezona dávno skončila. Znamená to snad, že si na tyto plody musíme nechat zajít chuť? To by tak hrálo! K dispozici jsou přece stále, jen v tekuté podobě, jako džus. Ten nabízí každý supermarket, což z něj dělá celoroční dostupné občerstvení. Nedali byste si sklenku? Zpestříte si pitný režim, zavzpomínáte na letní pohodu a ještě se možná vyhnete rakovině!

Hrozby číhají všude

Znečištěné životní prostředí, stres, cigaretový kouř, radiace nebo konzumace alkoholu. To jsou jen některé faktory, jejichž vlivem se tvoří nechvalně známé volné radikály. Věděli jste, že jsou také vedlejším produktem látkové výměny? I proto se jim nelze vyhnout. Zatímco s některými si organismus hravě a přirozeně poradí, s jinými už si jaksi neví rady. A z toho koukají potíže.

Podle amerického Národního onkologického ústavu (National Cancer Institute) mohou nashromážděné volné radikály sehrát zásadní roli ve vývoji určitých typů rakoviny. Oxidační stres, který způsobují, totiž poškozuje buňky DNA, což pravděpodobnost onkologických onemocnění mnohonásobně zvyšuje. Teď se asi ptáte, co s tím vším má společného ten zmíněný meloun, potažmo džus z něj získaný.

Co doušek, to podpora zdraví

Závěry černých studií se shodují v tom, že složení zmíněného plodu, v němž nechybí jisté specifické antioxidanty, a to včetně vitaminu C a lykopenu, volné radikály pomáhá neutralizovat. Tím snižuje riziko rakoviny, přičemž zabraňuje i srdečním chorobám. Melounový džus však má i další zajímavé výhody, které oceníte nejen na podzim. Je-li kvalitní a bez přídavku cukru i pochybných chemických přísad, rovněž posiluje imunitu, zlepšuje trávení, ulevuje při astmatu, prospívá zraku a dodává energii. Tak se o tyto skvělé vedlejší účinky nenechte připravit!

Zdroje: herzindagi.com, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat