Prostreno.cz

Kardamom je koření, které vás zbaví zánětu i bolesti v krku

Máte dnes v plánu přípravu polévky, rýže, omáčky nebo sladkého dezertu? Nezapomeňte na přídavek kardamomu. Ten detoxikuje tělo i mysl od stresového vypětí! Svede ale i jiné věci…

Kardamom, jehož název někteří nesprávně komolí na kardamon, je prý králem koření. Zda mu tahle přezdívka patří právem, o tom si obrázek udělejte sami. V každém případě ale platí, že jako ochucovadlo se zajímavými schopnostmi ho lidé používali již ve starověku. A byli ochotní za něj platit zlatem!

I malá špetka přinese velký užitek

Kardamovník obecný je statná bylina z čeledi zázvorníkovitých, za jejíž původní vlast se považuje Indie a jihovýchodní Asie. Tato kulinářská přísada je oblíbená v arabských zemích, nicméně na chuť jí přicházejí i Evropané, neboť se krásně vyjímá v celé řadě pokrmů. Skvěle se hodí do omáček, rýžových pudinků a zeleninových salátů. Přidává se také k masu, do pečiva, polévek, a dokonce i kávy nebo čaje.

V dobách své největší historické slávy měl kardamom pověst prostředku, který osvěžuje dech a léčí hadí uštknutí. Jeho neutralizační schopnosti lze využít i v dnešní moderní době, a to zejména pokud jde o toxiny a další chemické látky, kterým se nelze vyhnout. Kromě toho, že je zmíněná cizokrajná ingredience s exotickou vůní báječným detoxikačním činidlem, si také poradí s mnoha komplikacemi. V jakých situacích budete vděční, že ji v jedné ze svých kořenek máte?

Prevence diabetu a potížích se srdcem

Studie za studií potvrzuje, ze kardamom vykazuje silné antibakteriální a antimikrobiální vlastnosti, proto likviduje nejen bakterie, ale i plísně. Dle mínění odborníků také značně pomáhá s některými aspekty metabolického syndromu. Čistě pro vysvětlenou – metabolickým syndromem se označuje skupina nepříznivých zdravotních stavů, které vedou k srdečním chorobám a diabetu, protože zahrnují arteriální hypertenzi i vysokou hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridů (tuky nalézající se v krvi). Uvedené ochucovadlo souběžně tlumí chronické záněty, ulevuje od bolesti v krku, zabraňuje onemocnění dásní a zlepšuje činnost jater. Kardamomu nelze upřít ani to, že omezuje pravděpodobnost rakoviny i vzniku žaludečních vředů. A protože také uklidňuje při stresu, rozhodně na něj při vaření nezapomínejte!

Zdroje: medicalnewstoday.com, organicfacts.net






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat