Prostreno.cz

Nadbytek kávy může zhoršit dosavadní kvalitu života

Káva je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Pokud jste na ni citlivější, počítejte s tím, že vám způsobí vleklé zažívací potíže, vysoký krevní tlak i úzkostné poruchy.

Dobrého pomálu? I takhle nějak by se dala zhodnotit situace kolem kávy. Ta díky obsaženému kofeinu zlepšuje náladu, bdělost, ostražitost i činnost metabolismu, ovšem pouze za předpokladu, že se to s ní nepřehání. Vážně máte pít maximálně čtyři šálky denně, jak se povídá? Takhle jednoduché to také prý úplně není…

Co člověk, to jiná pravidla

Ačkoli je zmíněné množství považováno za optimální, nemusí se jím řídit všichni. Podle amerických vědců je tolerance vůči kofeinu něco jako proměnná záležitost, neboť v ní zásadní roli sehrávají geny. Zjednodušeně řečeno – někteří lidé mohou beztrestně konzumovat pět „porcí“ kávy, zatímco jiným se dokáže vymstít i jediný šálek. Týká se to především jedinců, kteří jsou na zmíněný stimulant citliví. Nejste to náhodou i vy? Pokud ano, s každým douškem černého zlata riskujete tyto nepříjemnosti, které kvalitu života nepochybně zhoršují.

Nervozita, stres a permanentní vztek

Býváte často podráždění? A co hůř – nemáte k tomu žádný důvod? Co když je příčinou právě tekuté černé zlato? Nebyli byste první, komu by tímto způsobem „zatopilo“. Americká psychiatrická asociace varuje, že úzkostné poruchy patří mezi hlavní syndromy související s kofeinem.

Zažívací obtíže, které nemají konce

Řada lidí zjišťuje, že ranní vzpruha v podobě uvedeného nápoje umí pěkně rozhýbat střeva. Jestli vám ale geny nadělily nižší toleranci ke kofeinu, dočkat se můžete ustavičného průjmu, nevolnosti a refluxní choroby jícnu. Tedy alespoň podle jisté studie, kterou má ve svém archivu největší světová knihovna odborných publikací National Library of Medicine.

Vysoký tlak, co ztěžuje nejen cvičení

Dlouho se věřilo, že káva nemá s arteriální hypertenzí pranic společného. Ale teď se toto tvrzení často vyvrací. Lékaři se domnívají, že citlivým osobám zvyšuje krevní tlak, a to zejména při fyzických aktivitách, což jakoukoli činnost dělá náročnější. Nelze opomenout ani to, že vyšší hodnoty tlaku vedou k srdečním chorobám. Aby toho nebylo málo, uvedené aromatické občerstvení může  zapříčinit také nespavost a paradoxně i chronickou únavu.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468147/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat