Prostreno.cz

Snídaňové cereálie nejsou tak zdravé, jak si myslíte

Máte ve zvyku dávat si po probuzení misku křupavých cereálií? Tím je váš denní příděl cukru pravděpodobně vyčerpán. Nebo spíše překročen?

Mají nejrůznější tvary a příchuť čokolády, kakaa, jablek i skořice. Připravené jsou za pár minut, protože je stačí zalít mlékem nebo přidat do jogurtu. Podle informací na etiketách jsou plné vlákniny, vitaminů a minerálů. Ano, řeč je o snídaňových cereáliích, jejichž spotřeba neustále roste. Vážně jde ale o ranní dávku zdraví, která nám zpříjemní dopoledne i celý den? Realita je bohužel trochu jinde.

A zase ten cukr!

Není to tak dávno, co spotřebitelská organizace dTest srovnávala složení bezmála 30 druhů snídaňových cereálií. Dopadlo to tak, že drtivá většina zkoumaných produktů obsahovala více než pětinový podíl cukru, kterého bylo ve 100 gramech cereálií nalezeno i 30 gramů. Mimochodem, toto sladidlo se objevuje i pod jinými názvy, jako je například fruktóza, glukóza nebo fruktózo-glukózový sirup. Bez ohledu na označení je pravda taková, že s miskou téhle snídaňové dobroty můžete denní doporučenou dávku cukru vyčerpat a dokonce i překročit. S tím se pochopitelně pojí jistá rizika, která si nedá za rámeček kondice, pokožka ani postava.

Nemocné srdce? To se klidně může stát

„Bezpečný“ příděl cukru činí podle Světové zdravotnické organizace 25 gramů, což odpovídá zhruba pěti kostkám, šesti čajovým lžičkám nebo jedné sklenici koly. Jeho dlouhodobý nadbytek je spojován s nadváhou a diabetem, stejně jako s i inzulínovou rezistencí, metabolickým syndromem, zvýšeným rizikem cévních onemocnění a rychlejším stárnutím pleti. Nejen tento sladký nepřítel se ale ve snídaňových cereáliích vyskytuje. Co dalšího si jejich prostřednictvím posíláte do žaludku i těla?

Hrozba jménem konzervant

Odborníci, kteří se opírají o vědecké důkazy, se shodují v tom, že zmíněná potravina má v sobě také spoustu konzervantů, umělých barviv a dalších škodlivých látek, jež se dávají do souvislosti zase s rakovinou, alergiemi a chronickými záněty. Ani tohle vám příliš nezachutná, viďte? Samozřejmě nikdo neříká, že všechny cerálie jsou nutně špatné, nicméně abyste věděli, co opravdu jíte, pečlivě si pročtěte jejich složení.

Zdroje: kaynutrition.com, healthline.com, dtest.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat