Prostreno.cz

Esenciální oleje jsou účinnou prevencí i lékem nachlazení

Nutná podzimní výbava domácí lékárničky? Tou je nepochybně esenciální levandule, santalové dřevo, máta, bergamot nebo heřmánek. Nebo snad nechcete mít po ruce jednu z nejúčinnějších zbraní proti nachlazení?

Jak nepříjemné a otravné dokáže být nachlazení, to ví asi každý. A právě teď je skutečně těžké se mu vyhnout, protože s podzimem se riziko nákazy mnohonásobně zvyšuje. Chcete se bránit? Vsaďte na aromaterapii! Ta podle všeho nikdy nezklame. Proč vás právě ona zachrání?

Kdo spí, ten je odolnější

Zdravotní benefity vonných olejů snad nejdou ani spočítat. Patří mezi ně i podpora spánku, což s daným tématem hodně souvisí. Američtí vědci na základě své nedávné studie došli k závěru, že lidé, kteří spí méně než šest hodin, bývají k uvedené patálii výrazně náchylnější. To stejné platí i v případě nekvalitního nočního odpočinku, ve kterém má pomyslné prsty nějaká „spací porucha“. Tím vším se opět vracíme ke zmíněné aromaterapii, jež dokáže ulevit od stresu, přimět tělo k ospalosti a zabránit častému buzení, čímž představuje skvělou prevenci nachlazení. A jak se osvědčí tehdy, když vás nějaký ten bacil přece jen dostane?

Víc než jen vůně

Výzkum publikovaný v magazínu Journal of Aromatherapy jednoznačně prokázal, že inhalace esenciálních olejů skutečně urychluje zotavení a rekonvalescenci. Dobu nemoci podle vědců zkracuje zejména santalové dřevo, levandule, heřmánek, eukalyptus, tea tree, máta a bergamot. Je to zásluha jejich antivirových, antibakteriálních a antimikrobiálních vlastností. Tahle voňavá „kúra“ ulevuje i proto, že zprůchodňuje ucpané dýchací cesty, snižuje horečku, tlumí kašel, a dokonce zastavuje i bolest v krku. A jak to celé ještě podpořit?

Pojďme se napařit, přátelé!

Americká asociace pro holistickou aromaterapii pro dosažení nejlepších výsledků doporučuje tento postup. Do většího hrnce či misky nalijte vroucí vodu a přidejte sedm až deset kapek oleje. Následně si přikryjte hlavu ručníkem a vdechujte léčivou páru alespoň tři minuty. Ovšem nevylučují se ani další metody – zvoleného tekutého pomocníka lze nakapat i na kapesník, popřípadě přímo do vany.

Zdroje: healthline.com, nih.gov, naha.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat