Prostreno.cz

Na rozhozené trávení pomůže ananas

Nemáte trávení tak docela v harmonii? Vylaďte ho ananasem! Ten vám také posílí imunitu a uleví při bolesti a zánětu. Je však i doporučovaným prostředkem na podporu plodnosti.

I když nežijeme v exotických zemích, ananas si můžeme opatřit v každém supermarketu, a to po většinu roku. Že si na něj nijak zvlášť nepotrpíte? Ale to je velká škoda. Ovoce, jehož původ sahá do Jižní Ameriky, kde si ho ranní evropští průzkumníci nejprve pletli s borovicovou šiškou, je jedním z nejzdravějších na světě. Co všechno pro vás může udělat?

Trávení, které šlape jako švýcarské hodinky

Ananas obsahuje specifickou skupinu trávicích enzymů, jež štěpí molekuly bílkovin a „změkčují“ přijímanou stravu. Díky tomu je potrava snáze absorbována v tenkém střevě, což předchází celé řadě obtěžujících komplikací. Patří mezi ně kupříkladu nadýmání, nevolnost, plynatost, pálení žáhy i ten otravný pocit plného břicha.

Převaha nad záněty, z nichž nic dobrého nekouká

Možná vás to udiví, ale tento cizokrajný plod je plnohodnotnou součástí tradiční lidové medicíny již celá staletí. Jeho mocný vliv nepopírají ani odborníci, kteří mu zasvětili mnoho studií. Z těch jednoznačně vyplývá, že nutriční profil nabitý vitaminy, minerály, enzymy a antioxidanty potlačuje záněty a posiluje imunitu. Není tedy nijak překvapující, že lidé, kteří ho jedí často, bývají méně náchylní k bakteriálním a virovým infekcím. Je tedy ideální podzimní potravinou!

Spása při bolestech kloubů

Z bolestivých stavů kloubů se v drtivé většině případů obviňuje revmatoidní artritida. Tou aktuálně v České republice trpí přibližně 85 tisíc jedinců, ovšem jejich počet každoročně narůstá. I v této nepříznivé situaci se ale člověk může spolehnout na ananas. Protizánětlivý enzym zvaný bromelain, kterého má doslova na rozdávání, symptomy artritidy účinně tlumí. A to dokonce natolik, že jeho působení vědci srovnávají s komerčními léčivy. Sluší se zmínit, že tato sloučenina také urychluje regeneraci svalů po jakékoli fyzické námaze, přičemž snižuje riziko rakoviny a podporuje plodnost.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat