Prostreno.cz

Růžičková kapusta je nízkokalorickou studnicí zdraví

Cvičíte a chcete ze svých tréninků vytěžit maximum? Jezte kapustu. Ta vám také pomůže lépe zvládat stres, zatímco vyžene záněty a dohlédne na správnou srážlivost krve.

Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii, přesněji v okolí města Brusel. V porovnání s ostatními zeleninovými druhy nemá příliš dlouhou historii, což je trochu překvapivé. První záznamy o jejím pěstování pochází z roku 1750, do dalších evropských zemí se jinak zvané bruselské zelí dostalo až někdy kolem roku 1800. Proč by měl být tenhle zelený poklad součástí vašeho podzimního jídelníčku, a to nejen proto, že se v tomto ročním období sklízí?

Dávka antioxidantů, kterých není nikdy dost

Podle nutričních specialistů obsahuje jeden šálek vařené kapusty přibližně 40 kalorií a celé tři gramy vlákniny, proto je přímo ideální dietní potravinou. Ovšem ve stejně velké porci naleznete i širokou škálu antioxidantů, které podle závěrů jisté americké studie snižují poškození buněk o úctyhodných 30 procent. A pozor, to již po několika týdnech pravidelné konzumace!

Nezlomná imunita? Můžete ji mít

Vážně jste přesvědčení o tom, že nejbohatším zdrojem vitaminu C je neustále omílaný kyselý citron? Mýlíte se. V tomhle směru mu bruselské zelí dává pořádně na frak, protože zmíněný jeden šálek pokryje 150 procent jeho denní doporučené dávky. Sluší se dodat, že vitamin C kromě toho, že povzbuzuje imunitu, také maximalizuje pozitivní účinky cvičení. Dále zmírňuje dopad ničivých toxinů, zlepšuje odolnost vůči stresu, zpomaluje stárnutí a reguluje hladinu cukru v krvi.

Prevence osteoporózy

Lékařské statistky uvádějí, že osteoporóza je jedním z nejčastějších onemocnění pohybového aparátu. Vyznačuje se především řídnutím kostní hmoty a její zvýšenou křehkostí, což nahrává bolestivým zlomeninám. Co se dá udělat pro to, aby se vám tahle závažná komplikace vyhnula? Dobrá otázka. A existuje na ni jasná odpověď – jezte růžičkovou kapustu. Ta díky vysokému podílu vitaminu K osteoporóze předchází, stejně jako problémům se špatnou srážlivostí krve. Mimochodem, zároveň tlumí záněty a omezuje pravděpodobnost žaludečních vředů. Jak vidno, důvodů, proč ji jíst, je skutečně mnoho.

Zdroje: health.com, medicalnewstoday.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat