Prostreno.cz

Vitamin C načerpáte z černého bezu

Chutná výborně, ale pomáhá také při nachlazení, kašli nebo zánětech močového ústrojí. Navíc je velmi bohatým zdrojem vitaminu C. Co všechno byste měli vědět o černém bezu?

Černý bez roste podél cest, v zahradách nebo v lese. Patří k jedlým divoce rostoucím rostlinám, kdy oblíbené jsou především květy a plody. Vedle svého typického aroma, kterým se dají vylepšit jídla nebo nápoje, se černý bez už po staletí používá jako léčivka. Kvete od května až do konce června, plody se ale sklízí teprve v srpnu a v září.

Kromě černého bezu se můžete setkat také s méně častou variantou červeného bezu. Pozor si dejte ale na velmi podobnou rostlinu – bez chebdí, který je jedovatý.

Jaké části jsou jedlé

I když má černý bez nesporné přednosti pro naše zdraví a v kuchyni najde svoje užití také často, je potřeba si na některé věci dát pozor, protože může být i jedovatý. Jednak nejsou jedlé všechny jeho části, a i plody jsou lehce jedovaté, pokud se konzumují syrové. Proto platí, že je nutné je vždy povařit, sbírat je teprve až když jsou čerstvé, všechny stonky a listy pečlivě odstranit. Případná otrava se může projevit symptomy jako nevolnost, žaludeční křeče, zvracení a průjem.

Jak zdravý je bez?

Bez je obrovským zdrojem vitaminů, plody obsahují především vitamín C, v květech se zase ukrývá vitamin A a B. Kromě toho mají hodně minerálních látek jako železo a zinek nebo sekundární rostlinné látky.

Fialovo-červené barvivo plodů chrání buňky před oxidativním stresem. Obsažené látky na sebe vážou volné radikály a chrání před záněty, onemocněním srdeční soustavy a dokonce rakovinou.

Bezový sirup je bohatý na vitamin C a zinek a posiluje imunitní systém. Hořký pijte nejlépe horký. Kromě působí bez dobře proti kašli a rozpouští hlen. Podporuje také pocení a díky tomu má chladivý efekt, takže se používá i při nachlazení. Při dráždivém kašli a angíně uklidňuje sliznice.

Zdroj: life line, eatthis






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat