Prostreno.cz

Posílit imunitu dokáže i správný čaj

Především v chladném období je tělo více náchylné k nachlazení, chřipce a jiným virům. Pro silný imunitní systém je v podzimních a zimních měsících důležitá dostatek tekutin. A čajem nejen doplníte tekutiny, ale i rozehřejete i tělo prokřehlé skladem.

Stále častěji se vracíme domů prochladlí a následkem je nachlazení, chřipka nebo další virová onemocnění. Abychom se jim ubránili, je potřeba mít silný imunitní systém. Samozřejmě jsou na prvním místě vitamíny z čerstvého ovoce a zeleniny, ale i jisté čaje vám mohou s lepší obranyschopností pomoci.

Dostatek tekutin je pro tělo nutný, zdravý dospělý by měl vypít denně asi 1,5 litru vody. Jako vhodná alternativa se hodí i čaj r nejrůznějších bylin a kořínků. Tento horký nápoj chutná skvěle, navíc může díky obsaženým minerálům, vitamínům a dalším živinám posílit náš imunitní systém.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je protizánětlivý, antirevmatický a dokáže snížit cholesterol. Navíc zázvor posiluje srdeční sval a podporuje imunitní systém. Stačí jen čerstvý zázvor oloupat, nakrájet na plátky a zalít horkou vodou. Podle chuti můžete přidat i pomeranč, citron, mátu nebo med.

Kurkumový čaj

Kurkuma se používá v indické medicíně už po staletí. Kurkumín má protizánětlivé účinky, působí proti bolesti i rakovině. Navíc má vysoký podíl hořčíku. Připravit ho můžete podobně jako u zázvoru z čerstvého kořene nebo z kvalitního prášku.

Šalvějový čaj

Šalvěj nepomáhá jenom při nachlazení, už před onemocněním podporuje imunitní systém. Éterické oleje v listech šalvěje působí protizánětlivě, antibakteriálně a dezinfikují zevnitř.

Fenyklový čaj

Fenyklový čaj působí blahodárně při bolestech břicha. Kromě toho pomáhá při nevolnosti a má protizánětlivé účinky, čímž předchází chřipce a nachlazení.

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je optimálním řešením při bolestech břicha, nevolnosti a nadýmání. Tahle léčivka ale dokáže víc – působí antibakteriálně a podporuje zdravý spánek. A obojí podporuje a posiluje imunitní systém.

Kopřivový čaj

Kopřiva odvodňuje tělo a působí močopudně. Čaj z kopřivy čistí zevnitř a posiluje tak imunitní systém přirozeným způsobem. Čaj si navíc připravíte snadno sami doma: plnou hrst čerstvé kopřivy přelijte půl litrem horké vody a nechte 5 až 10 minut louhovat.

Šípkový čaj

Kombinace šípku a ibišku je v čaji velmi častá a je velmi oblíbeným prostředkem s vysokým obsahem vitaminu C proti nachlazení a podpoře imunitního systému.

Zelený čaj

Katechiny zeleného čaje chrání před srdečními onemocněními, zabíjí choroboplodné zárodky a působí na organismus protizánětlivě. Tím zelený čaj posiluje imunitní systém.

Levandulový čaj

Levandule má uvolňující a uklidňující účinky na náš organismus. Levandule může redukovat záněty a pomáhá při nadýmání a pocitu plnosti.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat