Prostreno.cz

Koření podporující hubnutí ještě před mlsáním cukroví

Říjen je tu a s ním teplejší, hutnější pokrmy, které se často neslučují se zásadami zdravého životního stylu. Když už nic, tak do nich aspoň přidejte silné koření, jež podpoří váš metabolismus!

Průměrný Čech o Vánocích přibere dva až pět kilo. Na vině ale není jen vaječný likér, cukroví, bramborový salát a řízek, ale i slané dobroty od tyčinek a brambůrků po popcorn, který na posezení sníte u svých oblíbených vánočních filmů. Copak se třeba kultovní Láska nebeská (2003) obejde bez občerstvení? Nejspíš se už teď obáváte, co letošní závěr roku udělá s vaší figurou. Naštěstí po ruce máte zbraně. Do jídel začněte sypat koření, které podporuje hubnutí. Aspoň to v prosinci nebude tak bolet!

Skořice

Na podzim se přidává do jablkových závinů a je takovou hranicí mezi teplým létem a chladnými dny. Skořice dochucuje, prohřívá organismus, ale také zvyšuje rychlost metabolismu. Je to stimulátor inzulinu, který napomáhá metabolismu cukrů. Zkuste si ji přidat třeba do kávy. Tu skutečně není nutné podávat jen s mlékem! Skořice ale doladí i ovesné vločky, čaj, smoothie, nakrájené krvavé pomeranče a opečené nebo ohřáté plátky jablek (mňam!).

Černý pepř

Černý pepř je další běžně vyskytující se složkou, kterou většina z nás má ve svém domácím arzenálu. Černý pepř je nabitý sloučeninou zvanou piperin. O ní je známo, že zrychluje metabolické výkony a snižuje rychlost akumulace tuku v těle. Až tedy budete vařit svoji oblíbenou dýňovou polévku, nezapomeňte ji pořádně okořenit!

Kurkuma

Kurkuma neboli indický šafrán je známá díky své schopnosti obarvovat potraviny do žluté barvy. Aktivní sloučeninou v kurkumě je kurkumin, který prokázal mnoho zdravotních výhod, a to včetně pozitivních dopadů na snižování tělesné hmotnosti. Kurkumu nezapomeňte spárovat s výše uvedeným černým pepřem, protože tahle kombinace podporuje množství kurkuminu, které tělo může absorbovat.

Zázvor

Zázvor je tropická rostlina, o níž se nejčastěji hovoří v souvislosti s nachlazením, nevolnostmi a poruchami trávení. Dle zjištění vědců zázvor zároveň snižuje poměr tělesné hmotnosti k pasu a bokům a také přispívá k tomu, že tělo je lépe schopné kontrolovat hladinu cukru v krvi. A kam s ním? Zázvor bývá skvělý v horkém čaji, smoothies a polévkách a výborně si rozumí s pečenými rybami.

Kmín

Kmín je oblíbené koření, které se v tradiční medicíně využívá při léčbě chronických onemocnění. Když akademii v rámci jedné malé studie sledovali 88 žen s nadváhou a obezitou, zjistili, že tři gramy kmínu s jogurtem (podávané dvakrát denně po dobu tří měsíců), snížily u monitorovaných dobrovolnic obvod pasu a tukovou hmotu. A jako bonus se u nich zlepšila hladinu cholesterolu a triglyceridů! Kmínem posypte vařený nebo pečený květák, dochuťte jím brambory nebo čočku.

Zdroje: Wikipedia.org, mindbodygreen.com, food.ndtv.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat