Prostreno.cz

Esenciální oleje pro zdraví dýchacích cest

A zase ta rýma a kýchání! Svým dýchacím cestám dopřejte úlevu. Některé esenciální oleje je mohou zprůchodnit, navíc zmírní příznaky kašle a nachlazení, zároveň zabojují proti bakteriím. Které to jsou?

Ucpaný nos, ztížené dýchání a do toho otravné pšikání. Do difuzéru nebo misky s horkou vodou nakapejte tyhle zázraky a inhalujte!

Oreganový esenciální olej

Oregano obsahuje vysokou hladinu účinné látky zvané karvakrol. Ta patří k antimikrobiálním činidlům, které dokážou bojovat s mnoha druhy choroboplodných zárodků (nalézt ho lze i v tymiánu). Oregano se uplatňuje všude tam, kde řádí viry a bakterie.

Eukalyptus

Mnoho lidí se s eukalyptem běžně setkává, protože ho obsahují volně prodejné léky na potlačení kašle a nachlazení. Studie publikovaná v odborném časopise Journal of Alternative and Complementary Medicine prokázala, že organická sloučenina eukalyptol (známá také jako cineol) vykazuje antimikrobiální účinek a bojuje s bakteriemi, které způsobují nemoci. Eukalyptol také potlačuje zánět a zmírňuje bolest.

Esenciální olej z rozmarýnu

Rozmarýn je běžná zahradní bylina. Stejně jako eukalyptus obsahuje sloučeninu cineol, která je protivirová. Rozmarýn ulevuje při chřipce a nachlazení, uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání.

Máta peprná

Mentol, tedy výtažek z máty peprné, vytváří chladivý pocit, jenž uklidňuje dýchací cesty i podrážděné hrdlo. Máta uvolňuje svaly průdušnice, známé jako bronchiální svaly, takže usnadňuje dýchání i lidem s kašlem. Díky svým účinným látkám působí protizánětlivě.

Čajovník

Esenciální olej tea tree potlačuje růst bakterií, které způsobují infekce dutin a respirační problémy. Čajovník zklidňuje sliznici a pomáhá k rychlému uvolnění ucpaných nosních dutin. Inhalace tea tree olejem je nad všechny drahé léky proti rýmě!

Skořice

Skořice nepatří jen do pečiva. Ve formě esenciálního oleje je spásou pro všechny sužované nemocemi. Skořice má velmi silné dezinfekční a antibiotické účinky, tlumí bolesti v krku a pomáhá při ucpaném nosu. Že ji doma ještě nemáte? Na zimu se mírně předzásobte, nebudete litovat.

Zdroje: wikipedia.org, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat