Prostreno.cz

Olivový olej není pro srdce až tak prospěšný

Snad žádný jiný olej se nevychvaluje tolik, jako ten olivový. Také ho v kuchyni používáte, protože je dobrý, a navíc šetrnější k srdci? Co když je to celé úplně jinak?

Legendární olivovník a ještě legendárnější olej získávaný z jeho plodů provází lidstvo během celé jeho historie. Tato mazlavá ingredience tolik typická pro středomořskou kuchyni je všeobecně považována za zdravou, a to hlavně pro srdce, které si v obsahu mononenasycených mastných kyselin doslova libuje. Alespoň tak se to mezi vědci říká. Jenže teď se objevila zcela nová fakta, která pravdivost tohoto tvrzení hodně znevažují. Jak to tedy je?

Mnoho povyku pro nic?

Jistě, potraviny bohaté na monenasycené tuky jsou o dost výhodnější než ty s vysokým podílem trans mastných kyselin. Ovšem to, že je něco lepší, ještě neznamená, že to slibuje kdovíjak zázračné léčivé schopnosti. A přesně v této situaci se nyní ocitá olivový olej, přátelé. Ptáte se, co je na něm špatně? Vlastně nic, tedy kromě toho, že jeho konzumace vás před ucpanými tepnami rozhodně nezachrání.

Někde se asi stala chyba

Co je blízké opicím, to je blízké i lidem, tvrdí odborníci. Právě proto američtí vědci zkusili těmto primátům dlouhodobě podávat stravu štědrou na mononesycené tuky, aby zjistili, zda to jejich kardiovaskulárnímu systému skutečně přinese nějaký extra užitek. Ke všeobecnému překvapení se ale ukázalo, že se u těchto živočichů aterosklerotické plaky objevovaly úplně stejně, jako u opic krmených nasycenými tuky. No to je, panečku, obrat!

„Omílaná myšlenka, že mono tuky v olivovém oleji chrání srdce před poškozením, se nezakládá na pravdě. Je to proto, že výzkumy, které ji v minulosti značně podporovaly, nezohlednily zvířecí modely ani všechna aterosklerotická rizika,“ vysvětluje americká výživová terapeutka Kimberly Gomer. Tak to vidíte, s „oliváčem“ to zřejmě taková hitparáda nebude, tak to s jeho konzumovaným množstvím raději moc nepřehánějte…

Zdroje: pritikin.com, ahajournals.org, wikipedia.org





Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat