Prostreno.cz

Pomeranče nejsou proklamovaným zdrojem kvercetinu

Jsou šťavnaté, zdravé, voňavé a dostupné. Na pomeranče se mnozí obracejí v naději, že díky nim doplní zásoby vitaminu C.  Zatímco tohle očekávání splňují, jinde jejich působení bývá mizivé. Skutečně mají silné protizánětlivé vlastnosti?

Kdo chce být zdravý, měl by dbát nejen na přísun céčka, ale i kvercetinu, což je chemická látka, která se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, včetně jablek, cibule, čajů, bobulí a červeného vína. Tento flavonoid se nachází také v některých bylinkách, jako je ginkgo biloba a třezalka. Co všechno umí?

Na „hepčík“ jako dělaný!

Kvercetin působí jako antioxidant neutralizující volné radikály, tedy chemické vedlejší produkty, jež poškozují buněčné membrány a DNA. O kvercetinu se také říká, že má antihistaminové a protizánětlivé vlastnosti. V alternativní medicíně se využívá při alergiích, kardiovaskulárních onemocněních, nachlazení a zánětech. Je k mání i v citrusech, konkrétně pomerančích?

Imunita i cholesterol. A co dál?

Pomeranče jsou jedním z nejoblíbenějších tropických druhů ovoce na světě. Poskytují více než 100 % denní potřeby vitaminu C, chrání buňky, podporují produkci kolagenu a pomáhají absorbovat železo. Jejich konzumace také posiluje imunitní systém, pečuje o zdraví srdce a snižuje hladinu cholesterolu. Co se však týče kvercetinu, pomeranče ho sice obsahují, ale ne v takovém množství, které by stálo za řeč. Ve srovnání s jinými podobnými potravinami je přítomnost kvercetinu zanedbatelná.

Pokud vyloženě potřebujete navýšit příjem kvercetinu, hledejte ho jinde. Již zmíněná jablka ho mají až osmkrát víc než pomeranče. Bez slupky na 100 g tohoto tropického ovoce připadne pouze 0,45 mg kvercetinu. Na druhou stranu jsou oranžové dobroty, tedy kromě céčka, bohaté na vitamin B6 a draslík, vápník či hořčík. V případě, že se kvercetin stane vaším každodenním spojencem, můžete se kromě eliminace volných radikálů a antihistaminového účinku dočkat i jiných, velmi příjemných záležitostí.

Ochrana před srdečními chorobami

Flavonoidy kvercetin, resveratrol a katechiny (všechny se ve vysokých koncentracích nacházejí v červeném víně) mohou pomoci snížit riziko aterosklerózy a tvorbě plaků v tepnách, odvracejí tak riziko infarktu nebo mrtvice. Studie zároveň odhalily, že kvercetin snižuje hladiny špatného cholesterolu a může stabilizovat krevní tlak u lidí s hypertenzí.

Prevence proti rakovině

Vědci dlouho považovali kvercetin a další flavonoidy obsažené v ovoci a zelenině za důležité bojovníky proti rakovině. A nemýlili se. Tyhle zázraky inhibují růst rakovinných buněk z nádorů prsu, tlustého střeva, prostaty, vaječníků, endometria (slizniční vrstva dělohy) a plic. Jak již bylo uvedeno, ovoce a zelenina jsou primárními zdroji kvercetinu, nicméně pomeranče v tomhle ohledu zaostávají.

Zdroje: mountsinai.org, livescience.com, verywellhealth.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat