Prostreno.cz

Druhy koření jako dělané pro boj s únavou

Zase se máte vybité baterky? To chce doping v podobě kardamomu, kmínu nebo skořice. Díky němu můžete být i veselejší, štíhlejší a zdravější.

Pojďme si říct, jaké to je čelit podzimní únavě. Jedním slovem? Otrava! Člověk nemá náladu a nic se mu nechce. Také mu chybí motivace, v práci postrádá kreativní myšlení a nějaký milostný život? Ach! Ten permanentní pocit vyčerpanosti staví ne na druhou, ale třetí kolej. Jak z toho vybruslit? Zkuste si něco uvařit nebo upéct. No nesmějte se, když při přípravě jídla použijete i tyto druhy koření, načerpáte tolik energie, že nebudete vědět, co s ní!

Kardamom jako mocná podpora

Říká se, že kardamom je králem koření. Pokud ho máte, buďte za něj vděční, protože se jedná o třetí nejvzácnější ochucovadlo na světě, v ceně na váhu ho předchází jen šafrán a vanilka. Běžně se přidává k masu, rýžovým pokrmům, do pečiva, a dokonce i čaje, a to hlavně v zemích Blízkého Východu. Kromě toho, že zatočí s únavou, také zlepšuje trávení, zmírňuje projevy alergií a astmatu, osvěžuje dech a navozuje dobrou náladu. Tak si dopřejte špetku navíc…

Kmín podpoří vitalitu i štíhlé křivky

Hodí se k bramborám, zelí, rybám, dýni i do polévek. Kmínu není nikdy dost! Jedna jeho čajová lžička obsahuje 1,4 mg železa, což představuje necelých 20 procent doporučené denní dávky. Právě železo je minerál, který únavě předchází, protože se podílí na přenosu kyslíku. Kmín sám o sobě má i jiné zajímavé výhody. Poznatky četných studií se shodují v tom, že tlumí záněty, reguluje škodlivý cholesterol a urychluje hubnutí. Uplatní se také při infekcích, zatímco zmenšuje dopad oxidačního stresu.

Skořice je všestranný pomocník

Báječným prostředkem na pocit vyčerpanosti je podle vědců i aromatická skořice. Traduje se také, že zachovává emoční stabilitu po rozchodech i v jiných nenadálých životních situacích. Zda je na tom něco pravdy, těžko soudit. V každém případě stimuluje krevní oběh, prohřeje zkřehlé končetiny, uleví při bolesti nejrůznějšího původu a omezí pravděpodobnost srdečních chorob. Do čeho ji přidáte?

Zdroje: doctoroz.com, healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat