Prostreno.cz

Zdravé a chutné seznámení s růžovým pepřem

Ochucovadlo s ovocně sladkým pryskyřicovým nádechem? To je růžový pepř, kterému to v kuchyni opravdu sluší. A vaše zdraví ho přivítá také, protože jeho konzumace posiluje imunitu, urychluje hojení ran a působí proti zánětům.

Více i méně zkušení kuchaři vědí, že pepř je při vaření zkrátka nepostradatelný. Už jste ale slyšeli o tom růžovém? Ten se na rozdíl od černé, bílé a zelené „klasiky“ nezískává z plodů popínavého pepřovníku černého, ale pepřovce obecného, který náleží do čeledi ledvinovníkovitých. Z botanického hlediska tedy patří do stejné rodiny jako ořechy kešu, proto se mu někdy říká pepř nepravý. I tak ale vynikne v celé řadě pokrmů a doslova si vás získá! Proč?

Neobyčejná ingredience s všestranným použitím

Tyto růžové kuličky poutají pozornost nejen atraktivním vzhledem. Mají velice jemnou, nasládlou a ovocnou chuť se zajímavým pryskyřicovým nádechem. Protože nejsou tak ostré jako běžný pepř, bodují hlavně u těch, kteří si na hodně výrazná ochucovadla příliš nepotrpí. Skvěle se hodí ke steakům, rybám i do krémových omáček. Uplatní se také při přípravě předkrmů, dezertů, domácí zmrzliny, pomazánek, polévek a těstovin. Krásně se doplňují s bylinkami, jako je například skořice, bazalka, bergamot, levandule, máta a rozmarýn. Jakými způsoby růžový pepř podporuje zdraví? To vás také asi překvapí…

Co špetka, to silnější imunita

Tato neobvyklá přísada obsahuje pinen, což je terpen, jež působí jako silný přírodní repelent proti hmyzu. Tak jistě, tuto výhodu teď v zimě zřejmě moc nevyužijete, ale jsou tu i jiné benefity. Třeba prevence rakoviny a regulace cukru v krvi, jak naznačují mnohé studie. Z těch vyplývá i to, že „nepravý pepř“ funguje jako mocný antioxidant, jež tlumí záněty a snižuje dopad oxidačního stresu. Rovněž napomáhá při hojení ran, posiluje imunitní systém, vyrovnává krevní tlak a pozitivně ovlivňuje činnost srdce. Podle některých odborníků také mírní premenstruační syndrom a urychluje hubnutí.

Zdroje: finedininglovers.com, webbjames.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat