Prostreno.cz

Veganství přináší mnoho výhod pro zdraví

Zvažujete, že se stanete veganem? Podle vědců si tak snížíte riziko rakoviny, posílíte imunitu a zeštíhlíte tělesné křivky.

Veganství je životní styl odmítající jakékoli využívání živočišných produktů, a to nejen z hlediska výživy. Člověk, který se vydává touto cestou, nepoužívá ani kosmetiku testovanou na zvířatech, přičemž se vyhýbá také oblečení z kůže, vlny nebo hedvábí. Hlavním důvodem je kritika hospodářských velkochovů a ohleduplnost k životnímu prostředí.

Nastává doba veganská?

Podle závěrů studie, o nichž informuje zahraniční kulinářský internetový magazín Chef's Pencil, dosáhla celosvětová popularita veganství historického maxima. Jaké účinky to může mít na zdraví, když se z jídelníčku vyloučí maso, mléko, mléčné výrobky, med, vejce i mořské plody? Odborníci jsou v tomhle zajedno a pozitivy rozhodně nešetří. Zvláště si pochvalují tyto výhody!

Silná imunita a štíhlé křivky

Výživoví poradci i lékaři zastávají názor, že vyvážená veganská strava bohatá na plnohodnotné potraviny, a to včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů, semínek a bylin poskytuje tělu všechny živiny, které potřebuje. Lidé, kteří se stravují tímto způsobem, prý netrpí nedostatkem vlákniny, hořčíku, antioxidantů, kyseliny listové ani vitaminů A, C a E. To se příznivě promítá na jejich obranyschopnosti, tělesné váze, trávení i psychické kondici.

Nižší riziko rakoviny

Poznatky amerického výzkumu zveřejněné v magazínu The Journal of Nutrition naznačují, že veganství i vegetariánství snižuje riziko onkologických onemocnění o celých 50 procent. Tajemstvím je právě vyšší koncentrace přijímaných antioxidačních karotenoidů a rostlinných fotochemikálií. Pozitivní zdravotní výsledky souvisejí podle jeho autorů také s vyšším podílem omega-3 mastných kyselin.

Ve hře je i lepší nálada

Když se experti zaměřili na psychické rozpoložení veganů a neveganů, zjistili, že jedinci, kteří se vzdávají živočišných produktů, bývají oproti konzumentům masa a ryb mnohem šťastnější. Jak je to možné? Vysvětlení údajně spočívá v tom, že vegani mívají dobrý pocit z toho, že neubližují zvířatům, což přispívá k jejich celkové spokojenosti.

Zdroje: rush.edu, chefspencil.com, peta.org.uk, oup.com





Celkem 2 komentářů

Už rok jsem sním definitivně skončila
17.05.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat