Prostreno.cz

Ovesné vločky na posílení imunity

Ovesné vločky jsou nejen velmi chutné a dokážou zasytit, mají také překvapivý vliv na náš imunitní systém. Jaký?

Také si po ránu rádi dáte misku ovesných vloček? Výborně, protože ovesné vločky jsou skutečný zázrak! Dokážou vás zasytit, pomáhají při hubnutí, a navíc mají výrazný vliv na váš imunitní systém. Tedy především následující látky v nich obsažené:

Betaglukany

Ovesné vločky obsahují velké množství živin. Mezi nimi také takzvané betaglukany, které tělo nedokáže vyrobit samo. Je to druh vlákniny, který na sebe v trávícím traktu dokáže vázat cholesterol. Navíc obsahují betaglukany antimikrobiální a antioxidační schopnost, které posilují imunitní systém tím, že stimulují bílé krvinky. A jak vědci zjistili, díky této speciální vláknině budete mnohem odolnější vůči infekcím. Kromě toho podporuje střevní mikroflóru, což je pro dobrou obranyschopnost zásadní.

Selen

Selen má pozitivní vliv na imunitu a je schopný chránit tělo před infekcemi a chronickými onemocněními. Doporučená denní dávka selenu je okolo 60 mikrogramů, přičemž 100 gramů vloček obsahuje asi 10 mikrogramů selenu. Spojí-li se selen s proteiny, vytvoří jako antioxidanty efektivní ochranu proti volným radikálům.

Avenanthramidy

A co je obzvlášť úžasné – ovesné vločky jsou jediná známá potravina, která obsahuje antioxidant avenanthramid. Na základě probíhajícího výzkumu má tento antioxidant velmi slibní výsledky při léčbě rakoviny. Dokážou potlačit zánětlivé procesy a stimulovat imunitní systém.

Arginin

Ovesné vločky jsou na arginin velmi bohaté. Arginin je aminokyselina, která pomáhá regulovat tok krve, léčit poranění, odtransportovat odpadní látky přes ledviny a posílit imunitní systém. To je možné, protože arginin zlepšuje aktivitu T-buněk, ty díky argininu přežívají déle a mohou tak pracovat efektivněji. T-buňky rozpoznají dokonce rakovinotvorné bujení, takže mohou včas zahájit účinnou obranu.

Železo

Především u bezmasé stravy je důležité dbát na dostatečná přísun železa. Pokud nemá tělo dostatek železa, je imunitní systém náchylnější na bakterie. Navíc je železo nenahraditelné při tvorbě nových buněk, které nahradí ty usmrcené původcem nemoci. Také u železa je nutné dbát na dostatečný přísun – ve 100 gramech ovesných vloček je skoro 6 mg železa, tedy více než jedna třetina doporučené denní dávky.

Zinek

100 gramů ovesných vloček obsahuje 3,6 mg zinku, přičemž doporučená denní dávka je 10 mg. Zinek je zásadní při tvorbě a aktivaci hlavních složek imunitního systému, T-lymfocytů. Studie ukazují, že především děti a starší osoby trpí spíše nedostatkem zinku, a jsou tak náchylnější na různá infekční onemocnění.

Zdroj: life line, healthline, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat