Prostreno.cz

Nadbytek vlákniny se může tělu vymstít

Víte, kolik vlákniny byste denně měli jíst? Pokud registrujete bolesti žaludku, častou nevolnost nebo permanentní únavu, zřejmě si s jejím množstvím vaše tělo neví rady.

Vláknina je důležitou součástí zdravé stravy. Jste přesvědčení o tom, že prospívá jenom trávení? Tak to vůbec ne. Souvisí totiž i s detoxikací organismu, hladinou energie, nižším krevním tlakem a kupodivu také dobrou náladou. Podle amerických vědců z Fakulty veřejného zdraví Harvardské univerzity dokonce výrazně snižuje riziko diabetu a předčasného úmrtí. Má to však jednu podmínku – musí jí být tak akorát.

Míra, se kterou je problém

Z odborných odhadů vyplývá, že optimální denní příjem vlákniny dodržuje pouze 10 procent světové populace. Americká asociace Academy of Nutrition and Dietetics doporučuje, aby dospělé ženy konzumovaly 25 gramů, muži pak ještě o deset gramů více. V současné době se však lidé dělí na dva tábory – jedni mají vlákniny zoufale málo, druzí zase až moc. A těžko říct, co je škodlivější!

Nic se nesmí přehánět

Nadbytek zmíněné složky potravy mají dle názoru expertů zejména jedinci, kteří vyznávají veganský a vegetariánský jídelníček. Tato situace je prý typická i pro příznivce syrového neboli raw stravování. V číslech to vypadá tak, že příjem uvedené směsi nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů dosahuje i 70 denních gramů, což se možná jeví jako terno, nicméně opak je pravdou.

Zase je mi nějak divně!

Přebytek vlákniny se projevuje nadýmáním, plynatostí, žaludečními křečemi, zácpou, nevolností a dehydratací. To samo o sobě není vůbec nic příjemného, že? Lékaři navíc varují, že narušuje správné vstřebávání klíčových živin, především pak vápníku, hořčíku, zinku a železa, čímž oslabuje imunitu a ohrožuje metabolismus, zatímco mimo jiné způsobuje permanentní únavu a podrážděnost. Ovšem pozor, v některých případech mívá prsty i v nekontrolovatelném přibírání na váze, nebo naopak nechtěném hubnutí. Ani jedno člověk úplně nepotřebuje, viďte?

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat