Prostreno.cz

Konzumace hub může zmírnit deprese

Někdo je strašně rád sbírá, ale nejí, většina lidí se však po nich může přímo utlouct. Houby příjemně obohacují jídelníček už jen proto, že obsahují minimum tuku a naopak tělu dodávají větší podíl vlákniny. A jak působí na duševní kondici? Tak tohle je překvapení!

V houbách lze nalézt vitaminy i minerály, jmenovitě třeba áčko, béčko a déčko, železo, vápník nebo draslík. Doporučují se i při redukční dietě, neboť obsahují hodně vody a dokážou zasytit. Češi je v rámci zimních zásob zamrazují, suší a sterilizují. Dá se o nich říct i něco jiného, než se hodí do bramboračky, na krkonošský hubník nebo do kysela? Tak na to vezměte jed. Konzumace hub prý podle vědců může zmírnit deprese.

Skleničky z obchodu. Jako vážně?

Jsou houbičky a houbičky. Ty psychedelické, halucinogenní houby, třeba jako lysohlávky, které jsou v posledních letech žhavým tématem, naznačují, že sloučenina psilocybin v nich ukrytá je dobrá při snižování příznaků deprese.

Tak to se jako obecně ví, nicméně nyní vědci z Penn State College of Medicine, jejichž poznatky publikoval odborný magazín Journal of Affective Disorders, hlásají, že i běžné druhy hub, jež si doneste z obchodu, mají pozitivní účinky na duševní zdraví. Výzkumníci se domnívají, že je to díky esenciálnímu antioxidantu ergotioneínu (anglicky ergothioneinu).  

Zdravá součást jídelníčku

Autoři studie na základě údajů o stravě a duševním zdraví shromáždili data od více než 24 000 dospělých v USA. Informace rozdělili do skupin podle toho, zda dotyční houby jedli, popřípadě jak často. K ruce měli i zdravotní záznamy účastníků studie a díky nim zaznamenali významnou souvislost mezi konzumací hub a nižším výskytem deprese.

Jak již bylo uvedeno, z nutričního hlediska jsou houby zdrojem vlákniny, vitaminu B, vitaminu D, draslíku a různých antioxidantů. Všechny tyhle živiny podporují lepší duševní kondici a emocionální pohodu, takže lže očekávat, že při pravidelném příjmu se díky nim snižuje úzkost a napětí. Je tu však malý háček.

Která houba je ta nejlepší?

Podle přehledu z roku 2021, jež publikoval online vědecký časopis Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, existuje přibližně 2 000 druhů jedlých hub, přičemž se dosud neví, které jsou pro odvrácení deprese nejlepší.

Nezbývá tedy nic jiného, než je poctivě střídat, nebo na svůj jídelníček zařadit ty nejvíce osvědčené a komerčně úspěšné, o kterých už vědci ledacos vědí. K těm patří například shiitake, což je vydatná jedlá houba, jež obsahuje téměř všechny aminokyseliny podporující zdravou funkci mozku a buněčnou aktivitu. Chvála se ovšem pěje i na reishi. Houby reishi jsou adaptogeny. Zjednodušeně řečeno, normalizují organismus a pomáhají mu reagovat a „adaptovat“ se na různé druhy stresu.

Zdroje: gaiaherbs.com, verywellmind.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat