Prostreno.cz

Melatonin na dobrou noc

Melatonin je jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy užívaných pro kvalitnější spánek a běžný přírodní prostředek k léčbě nespavosti. V alternativní medicíně se doplňky melatoninu používají k úpravě cyklu spánku a bdění v těle a pomáhají s nespavostí, poruchami spánku v důsledku práce na směny, syndromem opožděné fáze spánku, nespavostí spojené s poruchou pozornosti a hyperaktivitou (ADHD), autismem, a přispívají ke snížení vedlejších účinků odvykání kouření a nespavosti způsobené užíváním léků (např. beta-blokátory).

Řada studií prokázala, že užívání melatoninu dvě hodiny před spaním pomáhá lidem rychleji usnout a zlepšuje celkovou kvalitu spánku. Rozsáhlá analýza 19 studií na dětech a dospělých s poruchami spánku zjistila, že melatonin zkrátil dobu potřebnou k usnutí, prodloužil celkovou dobu spánku a zlepšil kvalitu spánku.

Snižuje příznaky sezonní deprese

Kromě rychlejšího usínání a zlepšení kvality spánku má však melatonin celou řadu dalších zdravotních přínosů. Věděli jste například, že vám pomůže také při podzimních depresích?

Sezonní afektivní porucha (SAD), také nazývaná sezonní deprese, je běžný stav, který podle odhadů postihuje až 10 % populace na celém světě. Tento typ deprese souvisí se změnami ročních období a vyskytuje se každý rok přibližně ve stejnou dobu, přičemž symptomy se obvykle objevují koncem podzimu až začátkem zimy.

Melatonin totiž hraje důležitou roli v regulaci cirkadiánního rytmu (biologické hodiny, které nám říkají, kdy spát a kdy bdít). To, že chodíte spát pozdě v noci za účelem dokončení práce, vás proto může přijít draho. A tím, že si řeknete, že to druhý den dospíte během dne nebo vstanete o pár hodin později, tento rytmus ještě více rozhodíte. Změny cirkadiánního rytmu proto přispívají k sezónní depresi, ovšem každodenní užívání tobolek melatoninu bylo prokázáno jako velmi účinné při snižování těchto příznaků.

Může zvýšit hladinu růstového hormonu

Lidský růstový hormon (HGH) je typ hormonu, který je životně důležitý pro růst a buněčnou regeneraci. Vyšší hladina tohoto důležitého hormonu je spojena s nárůstem síly a svalové hmoty. Některé studie prokázaly, že suplementace melatoninem může zvýšit hladinu HGH u mužů.

Zlepšuje kondici a zdraví očí

Melatonin má vysoký obsah antioxidantů, které mohou pomoci předcházet poškození buněk a přispívat k lepšímu stavu vašich očí. Melatonin je údajně velmi prospěšný při léčbě stavů, jako je glaukom a věkem podmíněná makulární degenerace. Ve studii na 100 lidech s AMD pomohlo doplnění 3 mg melatoninu po dobu 6–24 měsíců chránit sítnici, oddálit poškození související s věkem a zachovat jasnost vidění.

Dávkování

Melatonin lze užívat v dávkách 0,5–10 mg denně, přičemž nejběžnější dávka je okolo 3 mg denně. Ne všechny doplňky melatoninu jsou stejné, proto je nejlepší držet se doporučeného dávkování na štítku, abyste se vyhnuli nežádoucím vedlejším účinkům. Můžete také začít s nižší dávkou a podle potřeby ji zvyšovat, abyste zjistili, co vám vyhovuje. Pokud užíváte melatonin ke zlepšení kvality spánku, zkuste ho užívat 30 minut před spaním, abyste dosáhli maximální účinnosti.

Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org/drugs-supplements-melatonin






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat