Prostreno.cz

Proti nespavosti bojuje i banán

Banány mají spoustu sympatických vedlejších účinků. Když si na nich pochutnáte před spaním, o kvalitní odpočinek a hezké sny budete mít postaráno!

Nějak špatně se vám poslední dobou spí? Možná za to může stres, ale třeba také přepracování, změna prostředí, nadměrná konzumace kávy, nedostatek fyzické aktivity, silná bolest nebo „obyčejný“ kašel. Ano, přesně tohle jsou podle odborníků nejčastější příčiny nespavosti, kterou dle aktuálních statistik trpí zhruba třetina české populace. Tak vidíte, nejste v tom sami. A řešení je ještě blíž, než si asi myslíte! Věděli jste, že jako spolehlivý uspávací prostředek funguje i banán?

Tajemství dobré noci

Chuťově dobré a cenově dostupné. To přesně jsou banány, které lze díky jejich všestrannosti kombinovat s celou řadou potravin. Naprosto samostatnou kapitolou je pak jedinečné složení, jež tyto exotické plody mají. Jeden středně velký kousek obsahuje celých 33 procent denní potřeby vitaminu B6, 9 procent doporučeného množství draslíku a 8 procent hořčíku. Co z toho?

Uvedené živiny ze žlutých cizokrajných pokladů dělají „medicínu“, jejíž konzumace poměrně rychle utlumí stres i úzkost, uvolní svalové napětí a zreguluje cirkadiální rytmus. K tomu přispívá i skutečnost, že banány platí za vynikající zdroj esenciální aminokyseliny zvané tryptofan. Ta podporuje syntézu serotoninu, jehož optimální hladina bývá zárukou psychické stability. Toto ovoce odbourává nejen nespavost, podle četných studií také napomáhá při abstinenčních příznacích, třeba při odvykání kouření. Nesporných výhod má však víc. O těchto už jste slyšeli?

Sladká pomoc nejen pro žaludek

Věřte, nebo ne, pod slupkou banánů se skrývá i řešení zažívacích obtíží. Je to zásluha přítomných probiotik i prebiotik, která mají přímý vliv na rozmanitost střevního mikrobiomu. Výzkum uskutečněný prestižní americkou univerzitou Harvard Medical School prokázal, že zmíněné lahodné občerstvení také významně omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, neutralizuje volné radikály, posiluje imunitu, usnadňuje hubnutí a zpomaluje biologický proces stárnutí.

Zdroje: remedydaily.com, amerisleep.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat