Prostreno.cz

Špatné stravovací návyky vedou k nafouklému břichu

Bývalý spolužák, který vás potká na ulici, gratuluje k těhotenství. Gravidní nejste, přesto máte nafouklé břicho tak, až to dotyčného zmátlo. Co je špatně? Dejte si pozor na své stravovací návyky!

Zadržování vody před menstruací, chronické nadýmání, celiakie či špatné trávení určitých potravin. Za nadýmáním stojí hned několik věcí a chyb, nicméně některé z nich i vy děláte naprosto běžně. Před čím gastroenterologové varují?

Vysoký obsah vlákniny

Jednou z hlavních výhod zvýšeného příjmu vlákniny je úleva od zácpy. Předpokládá se, že vláknina pomáhá absorbovat vodu, zvětšuje objem stolice a urychluje pohyb stolice střevem. Proto se někteří lidé na vlákninu doslova upnou v naději, že na toaletě již nebudou muset trpět. Obyčejné těstoviny nahrazují těmi celozrnnými, do každého salátu přidávají lněné semínko nebo obilné klíčky. Zde však vzniká jeden problém.

Vláknina je podle definice nestravitelná. To znamená, že pokud sníte kupříkladu 40 gramů vlákniny za den, ale jen polovina se vyloučí z těla věn, zbytky vlákniny se v organismu začnou hromadit, což se projevuje ve formě nočního nadýmání a plynatosti. Pokud je to váš problém, před spaním přejděte na mírný projímavý režim, třeba slupněte hořčík, díky němuž se následující ráno lépe vyprázdníte.

Hltání

Na oběd máte jen krátkou chvilku, u jídla sledujete mobil a televizi, vyřizujete e-maily. Je vaše nadýmání charakterizováno neustálým a hlasitým říháním? Při jídle polykáte příliš velké množství vzduchu. Na stravování se začněte plně soustředit, nespěchejte, nerozptylujte se, v nejhorším případě nápoje pijte brčkem, a pokud se situace nezlepší, kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

Probiotika

Některé jogurty, doplňky stravy a fermentované potraviny, včetně kefíru, kysaného zelí a tempehu, obsahují probiotika. Mnoho lidí je užívá v naději, že optimalizují zdraví svých střev, nebo díky nim zvládnou nepříjemné trávicí příznaky, jenže ouha. Není neobvyklé, že probiotické doplňky ve skutečnosti plynatost a nadýmání zhoršují.

Celé to funguje tak, že živé bakterie fermentují vlákninu, cukr a sacharidy, a vedlejším produktem této fermentace je právě plyn. Pakliže jste dlouholetým uživatelem probiotik a pociťujete zhoršení svého stavu, dejte si na pár týdnů pauzu. Na druhou stranu se probiotikům nedá upřít, že mají mnoho funkcí. Ovlivňují imunitu a jsou užitečné při srážení krve, tak na ně úplně nezanevřete.

Zdroje: eatingwell.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat