Prostreno.cz

Potraviny, které snižují účinnost antibiotik

Pít na antibiotika kávu? To není ten nejlepší nápad. A to stejné platí i pro konzumaci špenátu, kapusty a grapefruitu. Ptáte se, co je na nich špatně?

Antibiotika jsou léky, které lékaři předepisují na bakteriální infekční onemocnění. V dávné historii se k těmto účelům používaly obklady z plesnivého sójového mléka, náhodný objev penicilinu tuto praxi naštěstí změnil. Zrovna si od doktora nesete recept? Pak byste měli vědět, že s užitím první tabletky jde třeba dbát nejen na pravidelnou časovou frekvenci ostatních dávek, ale i jídelníček. Které potraviny účinnost antibiotik podstatně snižují, čímž zbytečně prodlužují léčbu?

Grapefruit není vždycky vhodný 

Přijde-li řeč na prospěšnost citrusových plodů, hodně pochval je mířeno ke grapefruitu. Ten podle četných studií povzbuzuje obranyschopnost, tlumí záněty, zlepšuje látkovou výměnu a mírní potíže spojené s křečovými žílami. Také ulevuje při revmatismu a blahodárně působí na dýchací cesty. Ano, nedá se pochybovat o tom, že je tento plod zdravý. Ale pokud polykáte antibiotika, nechte si na něj raději zajít chuť! Dle názoru některých odborníků obsahuje určité sloučeniny, které brání jejich správnému vstřebávání.

Pozor na špenát a kapustu

Podobně jako výše jmenovaný grapefruit funguje i kapusta se špenátem. I když jim za normálních okolností nelze z nutričního hlediska nic vytknout, v případě užívání jmenovaných léčiv přichází problém s vyšším podílem vápníku a železa. Již mnoho výzkumů prokázalo, že právě tyto živiny zpožďují jejich uvolňování z gastrointestinálního traktu do krevního oběhu.

Kávu si nechte na jindy

Bez kávy si mnozí z nás život absolutně nedovedou představit. Proto se najde spousta lidí, kteří na ni nezanevřou ani při onemocnění. Samozřejmě nic proti kofeinovému nápoji, ovšem je třeba brát v potaz, že černé zlato nahrává překyselení organismu, což snižuje účinnost antibiotik. Co naplat, na svůj lahodný šálek si asi budete muset nějakou chvíli počkat. Je to pro vaše dobro!

Zdroje: burtsrx.com, medicalnewstoday.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat