Prostreno.cz

Bylinky vhodné pro zimní čas

Posvátná bazalka, dobromysl nebo rozmarýn. Máte tyto bylinky v domácích zásobách? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. Můžete si jimi vylepšit trávení, obranyschopnost i náladu. Pomáhají také na kašel a únavu. Není tohle zimní doping jako malovaný?

V zimě se lidé k přírodním prostředkům obracejí víc než kdy jindy. Funguje to tak již od pradávna a důvod je jasný. S pomocí těchto pokladů se může tělo lépe vypořádat se všemi nepříznivými stavy a neduhy, které s poklesem teplot úzce souvisejí. Co by vám v bylinkové lékárničce nemělo chybět? Tyto zbraně budou vaším spojencem!

Bazalka posvátná jako všestranná léčivka

Tento druh bazalky, jejíž botanický název zní Ocinum sanctum, pochází z Indie a je nedílnou součástí ajurvédské medicíny. Lidoví léčitelé přísahají, že zmírňuje příznaky všemožných alergií, ovšem stejně spolehlivě zatočí s bronchitidou, záněty dýchacích cest, zápalem plic i kašlem. Tulsi bazalka vykazuje protizánětlivé, antioxidační a antibakteriální vlastnosti, proto navozuje rovnováhu organismu, posiluje imunitní systém a zlepšuje trávení. Uplatní se také při bolestech hlavy a navíc zkrotí i stresové hormony.

Dobromysl rozproudí krev v žilách

Silice obsažené v oreganu mají pověst velice silného dezinfekčního činidla. Dobromysl také neutralizuje volné radikály, podporuje nervový systém a zklidňuje mysl. Protože stimuluje činnost oběhové soustavy, umí rozehřát i toho největšího zimomřivce. Rovněž tlumí svalové napětí, zpravidelňuje menstruační cyklus a ulevuje při revmatismu. Komu se něco takového nehodí, že?

Rozmarýn zažene únavu

Již mnoho výzkumů prokázalo, že díky antiseptickým složkám rozmarýn pomáhá při rýmě a kašli. Nedocenitelným prostředkem je také v případě únavy a vyčerpání, zatímco vylepšuje paměť, schopnost učení i pracovní produktivitu. Vhodný je také pro zevní použití, neboť láskyplně ošetřuje podrážděnou pokožku, které chladné počasí dává pořádně zabrat. Dokáže ji také hloubkově vyčistit, vyživit a celkově zregenerovat.

Zdroje: hindustantimes.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat