Prostreno.cz

Zdravotní výhody kváskového chleba

Křupavý a voňavý chléb patří k oblíbeným (nejen) ranním pochoutkám, které zpříjemňují vstávání malým i velkým. Proč dát přednost tomu kváskovému, jež získává na popularitě? Poskytuje zdravotní výhody!

Chléb domácí kváskový (pšenično-žitný) z výživových hodnot nabízí hlavně sacharidy, ale taky bílkoviny, vlákninu a vitaminy, kupříkladu folát a železo. Ať už si kvásek koupíte v obchodě, nebo si ho obstaráte s pomocí kváskové mapy, chybu neuděláte. To, co odlišuje kvásek od klasického droždí, je fakt, že přispívá k procesu fermentace a má schopnost v chlebu odblokovat vitaminy skupiny B, které napomáhají energetickému metabolismu. Kromě toho se kvásek obvykle vyrábí z obohacené mouky, takže tělu dodává již zmíněné železo a folát, které jsou důležité pro ženy, zvláště pokud jsou těhotné. Ze zdravotního hlediska pak kváskový chlebík nabízí tyto výhody.

Podporuje trávení

I když kváskový chléb obsahuje lepek, vědci zjistili, že při pravidelné konzumaci může pomoci zlepšit trávení. Fermentační proces u kvásku mění enzymy v pšenici a potenciálně prý snižuje nežádoucí reakce na lepek. Je sice příliš brzy doporučovat kváskový chléb lidem s celiakií (to jsou ti, kteří lepek netolerují), nicméně tato informace mnohým dává naději na lepší zítřky. Jste-li na lepek citliví, promluvte si se svým lékařem nebo dietologem a proberte své možnosti. Podle všeho bakterie mléčného kvašení v kvásku mohou dokonce pomoci zmírnit alergické reakce, záněty a autoimunitní onemocnění.

Střeva ho milují

Proces fermentace kváskového chleba může vést ke zvýšenému počtu prebiotických a probiotických vlastností, jež pomáhají zlepšit zdraví střev. Jistá finská studie odhalila, že kváskový chléb vyrobený z žitné mouky zvyšuje počet dobrých střevních bakterií. Je však nutné hledat kváskový chléb vyrobený z celých zrn. Ty mají vyšší obsah vlákniny než zrna zpracovaná. Mimochodem, bakterie mléčného kvašení lze nalézt v několika dalších fermentovaných dobrotách, včetně jogurtu, kefíru, nakládané zeleniny, kysaného zelí a kimchi.

Snižuje riziko srdečních chorob

Celozrnné výrobky a chléb, konkrétně ten kváskový, podle studie Aging Clinical & Experimental Research podporuje zdravé stárnutí, neboť eliminuje riziko srdečních chorob, cukrovky a rakoviny u starších dospělých. Kváskový chléb zároveň má nižší glykemický index a glykemickou zátěž, tedy aspoň v porovnání s chlebem z bílé mouky, který není kvašený. Tak co, upečete si svůj domácí?

Zdroje: eatingwell.com, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat