Prostreno.cz

Jídelníček našlapaný potřebnou vlákninou

Strava bohatá na vlákninu nás chrání před nemocemi. Jaké potraviny by se měly objevit na vašem jídelníčku?

Vláknina má mnoho vlastností, které dokážou podpořit naše zdraví. Předcházejí zánětům, snižují hladinu cholesterolu i krevní tlak, chrání před tvorbou rakovinotvorných buněk a svým příznivým účinkem ve střevech snižuje riziko onemocnění cukrovkou.

Doporučená dávka vlákniny, kterou byste měli denně zkonzumovat, je asi 30 gramů. Rozlišujeme ale vlákninu rozpustnou, to je ta v ovoci a zelenině, a nerozpustnou, kterou obsahují obiloviny a luštěniny. Bohužel se většina společnosti k 30 gramům denně ani nepřiblíží.

Proč jíme tak málo vlákniny?

Nedostatek obilovin se týká především obilovin – místo celozrnných výrobků a žita jíme spíše maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. A k tomu si připočtěte i více než dost sacharidů jako jsou brambory a bílý chléb. Díky tomu se na vlákninu nedostává a jede až na druhé (nebo třetí) koleji. Ale zařadit do svého jídelníčku stravu bohatou na vlákninu není vůbec těžké.

Jak poznáte, že máte na talíři dostatek vlákniny?

Zjistit, jak jste na tom s vlákninou, můžete třeba podle složení daného výrobku. U pečiva a obilných výrobků by největší část obsahu měla tvořit právě celozrnná mouka. Ale také termíny „whole grain“ nebo „z celého zrna“ znamenají, že výrobek bude mít vlákniny hodně. Mimochodem – žitná mouka obsahuje zdravé vlákniny skoro dvakrát tolik než pšeničná. A samozřejmě je nutné jíst také dostatek ovoce a zeleniny.

Vláknina pro lepší trávení

Někteří lidé snášejí vlákninu hůře nebo dokonce vůbec. Nestravitelné složky vlákniny rozkládají bakterie ve střevech, čímž vznikají plyny, které mohou vést k nadýmání, zácpě nebo neustálým pocitům plnosti. Abyste těmto nežádoucím vedlejším účinkům předešli, je nutné pít velké množství vody (alespoň dva litry denně), stejně jako pomalu a důkladně žvýkat potravu.

Zdroj: my life, healthline, eatthis, verywellhealth





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat