Prostreno.cz

Zdravé účinky božského kaki

V Číně se ovoce ze stromu kaki používá jako přírodní lék už více než 2000 let. Přesto je i dnes kaki stále oblíbenější. Proč je kaki tak zdravé?

Exotické kaki se nazývá také persiomona nebo šaron a je plodem stromu kaki. V Japonsku, kde je symbolem štěstí, ho nazývají také božským ovocem nebo čínskou švestkou. Kaki se vyznačují jasnou oranžovou barvou, mají velikost zhruba jako rajče a původně pocházejí z Asie. Do Evropy se ale většinou přivážejí ta ze Španělska.

Jak zdravé je kaki

Jako všechny druhy exotického ovoce je i kaki bohaté na obsah vitaminu C. Čím ale rozhodně nadchne, je jeho obsah vitaminu A. K tomu se přidávají ještě draslík, fosfor, vápník a hořčík nebo železo a karotenoidy. Kromě toho obsahují ovoce kryptoxanthine, což je barvivo, které se vyskytuje i u mandarinek nebo papaji, a funguje podobně antioxidačně jako betakaroten. Kaki obsahují poměrně hodně fruktozy – na 100 gramů ovoce je to asi 70 kilokalorií. Přesto je velmi zdravé, a to i díky velkému množství vlákniny, která prospívá našemu trávení a hodí se tak jako podpůrný prostředek při dietě.

A jak konkrétně blahodárné účinky kaki fungují?

Pomáhá pleti

Kombinace živin má prokazatelně pozitivní účinek na naši pleť. Pravidelná konzumace pleť rozjasní a pomáhá také proti nedokonalostem jako je například akné.

Chrání oči

Oranžovo-červené ovoce dodává tělu betakaroten. Ten se v těle přemění na vitamin A, který potřebují naše zrakové buňky, aby mohly správně fungovat. Pomáhá tedy udržovat dobrý zrak. Jezte kaki i se slupkou – je v ní totiž nejvíce betakarotenu.

Bojuje proti stárnutí

Kaki je velmi bohaté na vitamin C. Ten posiluje nejenom náš obranný systém, ale chrání také naše buňky před škodlivými volnými radikály a před předčasným stárnutím.

Posiluje svaly a kosti

Plody kaki se nazývají teké „sladká rajčata“ – a to nejen kvůli jejich chuti. Stejně jako rajčata je kaki také bohatým zdrojem vápníku, který posiluje svaly a nervové buňky. Kromě toho je v dužině kaki hodně fosforu. Tuto minerální látku potřebuje naše tělo pro pevné kosti a zdravé zuby.

Uklidňuje podrážděnou sliznici

Tanin obsažený v kaki mají stahující účinek. Podporují tedy hojení ran a zmírňují podráždění sliznice, například při bolestech v krku nebo zánětech v žaludku nebo střevech. Působí ale pozitivně i při průjmech nebo redukuje příliš vysoký krevní tlak.

A mimochodem – v Japonsku se kaki považuje také za tajnou zbraň proti kocovině.

Zdroj: life line, healthline, verrywellhealth





Celkem 169 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(14 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(25 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(21 hlasů)

Reklama


Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat