Prostreno.cz

Zelených paprik se ani v zimě nevzdávejte

V zimě ji spousta lidí přehlíží, což je velká škoda. Paprika, konkrétně ta zelená, by se v chladných měsících roku neměla vyměnit za pomeranče a citrony. Vykazuje totiž mnoho zdravotních účinků, které udržují v chodu téměř celé tělo. Co všechno nabízí?

Papriky a feferonky se pěstují již více než 9 000 let, přičemž nejstarší kultivace se objevily v civilizacích Jižní a Střední Ameriky. Nejstarší fosilní stopy však zatím pocházejí z jihozápadního Ekvádoru. Zeleně zbarvené papriky mají nádherný zvonovitý tvar, silnou a křehkou slupku s lesklým vnějším obalem a masitou texturu. A tělu rozhodně mají co nabídnout. Kdo a proč je potřebuje nejvíc?

Ulevují od revmatoidní artritidy

Protizánětlivé vlastnosti zelené papriky jsou mimořádně příznivé při zmírňování bolesti a otoků spojených se závažnými kostními poruchami, jako je osteoartritida (degenerativní onemocnění kloubů, které postihuje muže i ženy s přibývajícím věkem) nebo revmatoidní artritida. To je onemocnění, při kterém buňky imunitního systému napadají kloubní výstelku a tím vznikají zánětlivá postižení napadeného kloubu. Zelená paprika patří i k zásobárnám vápníku, takže kosti a zuby udržuje silné a zdravé.

Léčí anémii

Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, jež je důležitá zejména pro těhotné ženy a vývoj plodu. Kyselina listová se ale také používá k léčbě nebo prevenci anémie a zároveň pomáhá snižovat vedlejší účinky methotrexátu, léku používaného k léčbě těžké artritidy, Crohnovy choroby nebo psoriázy.

Uvolňují dýchací cesty

Zelené papriky jsou plné fytonutrientů, speciální skupiny rostlinných sloučenin (v podstatě přírodních chemikálií), jež mají schopnost uvolňovat dýchací cesty. Podle odborníků jsou užitečné pro pacienty s astmatem.

Předcházejí infarktům

Vysoká hladina homocysteinu zvyšuje riziko vzniku mozkové mrtvice nebo infarktu, ale i jiných onemocnění. Jedná o aminokyselinu, která se během látkové výměny zejména s pomocí kyseliny listové, vitaminů B6 a B12 rozkládá na neškodné látky, které tělo dále zpracovává. Všechny uvedené „rozkladače“ zelená paprika obsahuje, tím při pravidelné konzumaci infarktu předchází.

Chrání tlusté střevo

Pokud jde o péči o tlusté střevo, tak tento orgán nejvíc oceňuje vlákninu. Zelená paprika je jí plná. Když její příjem zvýšíte a zároveň vyměníte svůj tučný, slaný a smažený jídelníček za zdravou stravu plnou ovoce, zeleniny a bílkovin, ochráníte své tlusté střevo před škodlivými účinky mikrobů a toxických prvků.

Zdroje: stylecraze.com, kitchenproject.com, nhs.uk, wikipedia.org





Celkem 4 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat