Prostreno.cz

Nedostatek hořčíku zvyšuje riziko infarktu

Hlídáte si optimální dávky hořčíku? V zájmu svého srdce byste měli. Právě jemu může absence tohoto minerálu hodně ublížit!

Hořčík. Víte, jaké má v těle vlastně funkce? Dle názoru lékařů je jeho význam často přehlížen, protože se lidé soustředí na jiné látky, jako je například vitamin C, vápník nebo železo. A to je ta chyba. Kvůli tomu jsou prý srdeční choroby tolik rozšířené! Můžeme si za ně tedy sami?

Tvrdý pracant, kterému nevěnujeme pozornost

Bez zásahu hořčíku by v organismu nemohlo probíhat zhruba 300 metabolických reakcí, což jeho důležitost jasně vykresluje. Tento prvek se přímo podílí na syntéze proteinů a antioxidantů, stejně jako na regulaci glukózy. Ovlivňuje také funkce svalů a měkkých tkání. Ceněn je i pro své detoxikační schopnosti, neboť na sebe navazuje těžké kovy a pomáhá je odstraňovat. Klíčovou roli sehrává i při přenosu nervových vzruchů, přičemž snižuje únavu, zachovává zdraví kostí a asistuje při dělení buněk. Z aktuálních statistik vyplývá, že nedostatkem hořčíku trpí třetina české populace. A to představuje hodně velký problém.

Pozor, srdce v ohrožení!

Jak uvádí světoznámá americká vědkyně Mildred Seelig ve své knize s názvem Magnesium Deficiency in the Pathogenesis of Disease, nízký příjem uvedeného minerálu podstatně zvyšuje hrozbu ischemické srdeční choroby, infarktu myokardu i arteriální hypertenze, neboť způsobuje kornatění tepen. Proč nám ale takto podstatná látka schází? Dobrá otázka.

„Ve zpracovaných potravinách, kterými se moderní populace bohužel stravuje zcela běžně, je hořčíku opravdové minimum. Situaci zhoršuje i to, že komerční obiloviny, ovoce, zelenina a další plodiny bývají natolik geneticky modifikované a chemizované, že se jejich obsah hořčíku za posledních 60 let výrazně snížil. Když se k tomu připočítá ještě stresující životní styl, žádný div, že hořčík tolika lidem zoufale schází, což z nich dělá osoby náchylné ke kardiovaskulárnímu poškození,“ uvádí zmíněná vědkyně ve své publikaci. Tato specialistka doporučuje konzumaci bio potravin a užívání hořčíkových doplňků stravy. Na závěr je třeba připomenout, že denní doporučený příjem hořčíku je 375 miligramů.

Zdroj: dailyhealthpost.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat