Prostreno.cz

Péče o močový měchýř v lednu

Každý měsíc v roce je některý z našich 12 důležitých orgánů ve svém maximu, což znamená, že mu v této době můžete nejvíc prospět nebo také ublížit. V lednu je nejcitlivějším orgánem močový měchýř, který společně s ledvinami a močovou trubicí tvoří močový systém důležitý pro vylučování toxinů z našeho těla.

Pokud funguje správně a vylučovací systém je v rovnováze, neměli bychom pociťovat žádné zdravotní obtíže s ním spojené. Naopak, nepracuje-li močový měchýř dobře, zbytek systému je stresovaný a otrávený. V tomto článku se s vámi podělíme o některé osvědčené tipy pro zvládnutí slabosti močového měchýře během chladnějších měsíců, ať už jste v práci nebo doma.

Zkontrolujte barvu moči

Nejdůležitější prevencí je dostatečně pít. To není nic nového. Pro každého člověka však „dostatek tekutin“ znamená něco jiného. Někomu nestačí ani doporučovaných 8 sklenic denně, jiný má problém toto množství přes den vypít. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, že pijete dostatek tekutin, je zkontrolovat barvu moči. Pokud je světle žlutá bez výrazného zabarvení, jste hydratovaní. Ale pokud je tmavá nebo jantarová, možná budete muset zvýšit příjem vody. Pokud nebudete dostatečně pít, nemůže váš vylučovací systém vyplavit dráždivé látky z vašeho močového měchýře. Pozn.: Jasně žluté zbarvení moči může být způsobeno suplementací vyšších dávek vitaminu B, v tomto případě je tmavší zbarvení moči v pořádku, přesto si však hlídejte vyšší příjem tekutin, jelikož tímto způsobem se tělo zbavuje všech přebytečných vitaminů rozpustných ve vodě.

Vyšší fyzická aktivita = vyšší příjem tekutin

Je jedno, zda v zimě lyžujete, šplháte po horách, procházíte se v lese, nebo si jdete v teple zacvičit a „protáhnout kosti“ do posilovny. Tělo se při každé zvýšené fyzické aktivitě potí a ztrácí tekutiny. Proto mějte vždy po ruce láhev s vodou. V případě velmi náročné fyzické aktivity ve fitku také ideálně nápoj s obsahem elektrolytů, které ztrácíte cvičením. Naučte se rozpoznávat příznaky dehydratace, abyste předešli zdravotním komplikacím s ní spojeným. Patří mezi ně sucho v ústech, extrémní žízeň, závratě, únava, zmatenost a bolest hlavy

Omezte kofeinové a alkoholické nápoje

Samozřejmě víme, jak moc je těžké říci ne horké čokoládě, čaji nebo kávě během chladnějších měsíců, ale tyto nápoje jsou známá diuretika, což znamená, že mohou podráždit váš močový měchýř a zhoršit příznaky slabosti močového měchýře. Pro většinu lidí je bezpečné popíjet nápoj s přibližně 200 mg až 300 mg kofeinu, ale nemusí tomu tak být u těch, kteří mají problémy s močovým měchýřem. Totéž platí u předtréningových (pre-workoutových) nápojů, tzv.„nakopávačů“ používaných při cvičení v posilovně. S jejich spotřebou to v lednu opravdu nepřehánějte, abyste neuškodili vašemu močovému měchýři a nemuseli řešit nepříjemný zánět..

Zůstaňte v suchu a teple

V zimě investujte do kvalitního a teplého spodního prádla. Lehké krajkové spodní prádlo uschovejte na letní sezónu a pořiďte si bavlněné nebo vlněné. Dbejte na to, aby takové spodní prádlo bylo prodyšné a dobře odvádělo pot, abyste byli stále v teple a suchu. Pokud nechcete jiné spodní prádlo, než nosíte, dejte šanci alespoň vlněným „podvlíkačkám“ ideálně z vlny merino, která je hebká, tenká a nekouše. K dostání jsou jak dlouhé nohavice, tak v různých zkrácených délkách (včetně kraťásků) které můžete libovolně nosit pod kalhoty, tepláky či rifle. K dispozici je nespočet možností a vybere si opravdu každý.

Zdroje: id-direct.com, celostnimedicina.cz





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat