Prostreno.cz

Paměť lze vylepšit zásobami z kuchyně

Zase jste si v obchodě nemohli vybavit, co že to máte vlastně koupit? Zapomněli jste i na něčí narozeniny nebo pracovní schůzku? Aby se takové věci nestávaly, nasávejte vůni rozmarýnu. Vsadit můžete i na žvýkačku a česnek!

I když jste s pamětí problémy nikdy neměli, poslední dobou si důležité informace vybavujete trochu obtížněji? Možná to souvisí s věkem, což je podle lékařů naprosto přirozené. Anebo jste teď více ve stresu – i to může v zapomětlivosti hrát roli. Čím více ji neurovědci ale zkoumají, tím častěji přicházejí na nová řešení. Co podle nich kognitivní mlhu v mozku zase rychle rozežene?

Rozmarýn se nezdá

Rozmarýn má v lidovém léčitelství pověst prostředku, který pomáhá na rýmu, kašel, nevolnost i nachlazení. Když si k němu v průběhu dne přičichnete, zřejmě poznámkový blok už nebudete potřebovat. Vůbec! Americká studie z roku 2003 prokázala, že lidé, kteří inhalují rozmarýnovou vůni, vykazují lepší krátkodobou i dlouhodobou paměť, přičemž se cítí bdělejší a ostražitější. Tato bylinka tedy představuje i spolehlivou energetickou vzpruhu.

Dejte si čokoládu, nebo česnek

I správný jídelníček může zajistit, aby se vám z hlavy už nikdy nic podstatného „nevykouřilo“. Ve vědeckých kruzích se klade důraz hlavně na antioxidanty, které neutralizují volné radikály, jež kromě jiného ve velkém likvidují i mozkové buňky. Antioxidanty v hojném množství nabízejí třeba borůvky, banány a jablka, dále pak listová zelenina, ořechy, mrkev a česnek. Ale pozor, naleznete je také v hořké čokoládě. Tak si ten čtvereček dejte úplně bez výčitek!

Žvýkačka jako překvapivá zbraň

Že jsou žvýkačky dobré jen k osvěžení dechu? Ale kdepak! Britští vědci se na základě své studie domnívají, že jejich žvýkání výrazně posiluje i paměť. Prý je to proto, že až o 40 procent zvyšuje průtok krve do mozku a tím i přísun kyslíku, což má na veškeré kognitivní funkce doslova blahodárný vliv. Volte raději ty bez cukru, které jsou k zubům pochopitelně přátelštější.

Zdroje: livescience.com, informahealthcare.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat