Prostreno.cz

Hořčičná semínka mají překvapivé zdravotní účinky

Ani jedno hořčičné semínko by nemělo přijít nazmar. I když je poměrně malé, představuje velkou prevenci rakoviny a reguluje cholesterol, přičemž pomáhá při menopauze. Také tlumí bolesti a podporuje hubnutí!

Jak popsat chuť hořčičných semínek? Tyto kuličky se vyznačují příjemnou počáteční nasládlostí, kterou na jazyku střídá mírná pálivost. V dávné minulosti je přidávali do jídla už staří Řekové a Římané, kteří jim přisuzovali zázračnou moc. Zmínky o nich nalézáme i v Bibli, což mnohé asi trochu překvapí. Dnes se využívají při konzervaci červené řepy, okurek i zelí. Sušená hořčice je vhodná i do polévek, dušených pokrmů a marinád. Bývá také součástí celé řady kořenících směsí, proto je v kulinářství ceněnou ingrediencí. Ovšem ani odborníci na ni nedají dopustit! Jaké zdravotní výhody podle nich má?

Kulatý lék na bolest

Ve vědecké profesi jsou hořčičná semínka známá tím, že díky podílu selenu a hořčíku poskytují úlevu při revmatické artritidě. Lze je ale využít ke zmírnění jakékoli bolesti, neboť jejich složení přímo působí na jisté receptory v těle, čímž tlumí bolestivé stavy. V krizových situacích se doporučuje jak jejich konzumace, tak i vnější aplikace, a to prostřednictvím hořčičného oleje. To se třeba při migréně báječně hodí!

Prevence rakoviny

Již mnoho studií potvrdilo, že zmíněná přísada představuje prevenci onkologických onemocnění, protože inhibuje růst rakovinných buněk. Největší zásluha se připisuje obsaženým sloučeninám a enzymům, konkrétně pak glukosinolátům, mirosináze a pigmentovým fytochemikáliím.

Cholesterol i tlak v normě

Semínka hořčice hodně chutnají i kardiovaskulárnímu systému. A jak by také ne, když přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu a normalizaci krevního tlaku, čímž nepochybně omezují pravděpodobnost srdečních chorob! Málo se ví i o tom, že se jejich jedinečný profil uplatní také při menopauze, jejíž nepříjemné symptomy tlumí. Nelze opomenout ani to, že tato semínka, která jsou k mání v mnoha barevných variacích, rovněž osvěžují dech, prospívají trávení, podporují hubnutí, bojují proti infekcím a zpomalují biologický proces stárnutí.

Zdroje: indiatimes.com, top10homeremedies.com, academia.edu





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat